Drainage moet jarenlange wateroverlast Sluiskil oplossen

Een drainage om de wateroverlast, schimmel en stank in Sluiskil op te lossen. Dat is de meest effectieve manier om de jarenlange problemen een halt toe te roepen, is de conclusie van onderzoekers. Dat werd duidelijk tijdens een bijeenkomst voor de bewoners van het dorp dorp. "Sluiskil is een soort badkuip waar het water niet zomaar meer uit weg kan, dat moet beter", aldus burgemeester Erik van Merrienboer.
Sluiskilbrug
Een van de drainages moet langs het kanaal komen © Bianca Scharmga
"In Sluiskil hebben we het gevoel dat we dweilen met de kraan open", zegt de burgemeester. Een onderzoeksbureau presenteerde vanavond een aantal oplossingen waarvan de drainage de meest interessante is. "Die drainage moet langs het Kanaal Gent Terneuzen komen om het water dat richting het dorp gaat af te remmen." Ook komt er een drainage in het dorp. Begin 2024 worden die drainages aangelegd.
Al jaren ervaren vele inwoners van Sluiskil wateroverlast. Naast wateroverlast hebben bewoners langs het kanaal ook last van schimmel en stank. In hun ogen veroorzaakt door de slechte staat van de damwanden langs het kanaal. Half januari kwam er naar buiten dat er veel onvrede is over het uitblijven van ontwikkelingen op het gebied van de wateroverlast. De bestuurders van Stichting Wateroverlast Sluiskil (SWS) vonden het daarbij niet gepast dat zij de ontvangers zijn van deze klachten.
Het Kanaal Gent Terneuzen is tientallen jaren geleden verbreed, waardoor woningen aan de rand van het dorp moesten verdwijnen en het kanaal dus veel dichter bij de rest van de bebouwing kwam te liggen. Latere verdiepingen, in combinatie met werkzaamheden aan riolering en drainage zorgden ervoor, dat met name de afgelopen tien jaar ernstige wateroverlast is ontstaan, in delen van Sluiskil, met name in de buurt van het Kanaal Gent Terneuzen. Minister Cora van Nieuwenhuizen van toentertijd Infrastructuur en Waterstaat was in 2021 ook langsgegaan in Sluiskil, maar ook dat bezoek heeft nog niets opgeleverd.
Burgemeester Van Merrienboer spreekt de inwoners van Sluiskil toe
Burgemeester Van Merrienboer spreekt de inwoners van Sluiskil toe © Omroep Zeeland
De bewoners die de bijeenkomst bezochten waren na afloop gematigd positief. "Ik snap dat het niet van de ene op de andere dag geregeld kan worden. Maar mensen wachten al zo lang. Ik denk dat de drainage de beste oplossing is." zegt Piet Smit een van de inwoners van Sluiskil. Marianne van der Hurk is iets minder positief: "Ik zie 2030 staan. Daar schrik ik toch wel van. Wij hebben echt veel last van het water. Ik hoop echt dat de drainage gaat werken."
Jaak Martens is opgelucht dat er eindelijk een oplossing is. "De problematiek is heel erg groot en ik hoop echt dat de drainage dé oplossing is."

Andere oplossingen

Het onderzoeksbureau had naast de oplossing met een drainage ook gekeken naar andere mogelijkheden om de problemen te verhelpen. Het bodemkanaal dichten, oevers en damwanden verbreden en het verlagen van het waterpeil in de watergangen in het dorp zelf zijn ook opties. De gemeente ziet het meeste in de drainage en ook Rijkswaterstaat is positief over deze oplossing.