Partijen boos om mogelijk schrappen bus: 'Vlissingen wordt van de OV-kaart geveegd'

Een meerderheid van de Vlissingse gemeenteraad vindt het onbegrijpelijk dat de provincie in de toekomst geen snelbus wil laten rijden tussen Vlissingen en Middelburg. De provincie wil de bus schrappen omdat er al een trein rijdt. In een motie die donderdag ter stemming komt, roept de raad B&W op hiertegen te protesteren.
bus bushalte Vlissingen
Meerderheid gemeenteraad wil snelbus in Vlissingen © Omroep Zeeland
Volgens de Partij Souburg Ritthem (PSR), de CU, GroenLinks, de VVD en de Lokale Partij Vlissingen (LPV) staat het schrappen van de snelbus haaks op de plannen in 'Wind in de zeilen', de afspraken die zijn gemaakt ter compensatie van het niet doorgaan van de marinierskazerne.
Ook wijzen de partijen erop dat het NS-station in Vlissingen ver van het stadscentrum ligt en dat daarom een busverbinding met het centrum noodzakelijk is. De excentrische ligging van het station zorgt ervoor dat met de bus een ander publiek reist dan met de trein, stellen de partijen. "Als de plannen doorgaan, betekent het dat Vlissingen van de OV-kaart wordt geveegd", aldus Alex Achterhuis van de PSR in het radioprogramma Zeeland Wordt Wakker.
Alex Achterhuis: 'Vlissingen wordt van de OV-kaart geveegd'
De aanwezigheid van een ziekenhuis (Adrz) en een instelling voor hoger onderwijs (HZ) rechtvaardigen volgens de indieners van de motie alleszins een bus. Het kan volgens hen niet zo zijn dat Vlissingen als een van de vier grootste gemeenten in Zeeland geen goede busverbinding met de rest van de provincie en daarbuiten heeft. Ook wijzen de partijen erop dat het openbaar vervoer in Zeeland werkelijk beter wordt als aan beide zijden van de ferry Vlissingen-Breskens een aansluiting op de bus wordt gerealiseerd.

Protest

Voor 16 februari kunnen gemeenten hun mening geven over het provinciale vervoersplan. De vijf partijen, die goed zijn voor veertien van de 27 raadszetels, roepen B&W op om voor die datum protest aan te tekenen tegen het schrappen van Vlissingen als halte voor de snelbus.
Dit is een bericht van WFM96.