Brandweervrijwilliger Ron na 45 jaar nog lang niet uitgeblust: 'De spanning en het helpen van de mensen'

"Ik had dit echt niet zien aankomen", vertelt brandweerman Ron Catsman met een glimlach op zijn gezicht. De 62-jarige brandweerman werd vanavond in het zonnetje gezet door zijn corps omdat hij 45 jaar vrijwilliger is bij de brandweer in Middelburg. Naast de verrassing kreeg hij ook een medaille voor zijn 45-jarige inzet.
Ron Catsman 45 jaar brandweervrijwilliger
Uit handen van de burgemeester kreeg Ron Catsman en speldje voor zijn verdienste de afgelopen 45 jaar © Brandweer Torenweg
Uit handen van burgemeester Harald Bergmann en onder luid applaus kreeg de Middelburger de onderscheiding opgespeld. Op zijn achttiende begon hij bij het brandweercorps in Middelburg en dat doet hij in al die jaren met volle overtuiging. "Ik ben ooit in 1971 bij de jeugdbrandweer begonnen en zo doorgerold naar het 'grote' korps. En gewoon doorgaan. Inmiddels zitten mijn twee zoons en schoondochter ook bij de brandweer."

Mooi vak

"Wat dit vak zo mooi maakt? Nooit weten hoe de dag gaat verlopen. Het ene moment ben je thuis en het andere moment ben je in actie. Dat is de spanning en het helpen van de mensen. In alle vervelende omstandigheden, dat maakt dit werk zo mooi", vertelt Catsman trots.
Brandweerman Ron Catsman uit Middelburg
Een oorkonde en zijn medaille voor 45 jaar vrijwillige inzet © Omroep Zeeland
Dat Catsman wordt gewaardeerd was te zien aan de hoeveelheid collega's bij de brandweerpost Torenweg. "Het is iemand om een voorbeeld aan te nemen. Op zijn leeftijd nog elke week er staan, nooit een oefening missen en elke week hardlopen. Ik mag hopen dat ik dat nog kan op zijn leeftijd", vertelt ploegleider Mark de Nooijer.
"Soms is hij ook heel streng hoor, maar dat hoort er ook bij als je serieuze zaken doet. Als collega is het fijn werken. Als je na zo'n lange periode als eerste op de kazerne bent en nooit een avond mist. Dan moet het wel een soort passie zijn", vertelt collega Jeroen Visser.

Lastige verrassing

Dat de Middelburger zo betrokken is bij zijn werk, was voor de collega's vanavond wel lastig. "Het was heel moeilijk om hem te verrassen", vertelt de ploegleider lachend. "Zeker vanuit zijn thuisfront hebben we alle medewerking gekregen om het stil te houden. Tot de laatste dertig seconden konden we het geheim houden. Zijn gezicht sprak daarna boekdelen: shit", aldus De Nooijer.
Als het aan Catsman ligt gaat hij voorlopig nog wel even door met dit werk en hij heeft dan ook een tip voor iedereen die ook bij de brandweer wil. "Volhouden en gewoon doorgaan. Het is iedere keer weer leuk om naar de post te gaan", aldus de brandweerman.
Brandweervrijwilliger Ron na 45 jaar nog lang niet uitgeblust