Johnny Hoogerland staat voor 'echte' rentree op wielerfiets

Johnny Hoogerland uit Yerseke maakt eind deze week zijn rentree als wielrenner. Hij doet mee aan de Sharjah Tour in de Verenigde Arabische Emiraten. De voormalig Nederlands kampioen haalt voor één keer zijn fiets uit de wilgen en rijdt namens het Shabab Al Ahli Cycling Team. "Ik zie het als een leuke uitdaging."
Johnny Hoogerland aan het trainen in Dubai
Johnny Hoogerland aan het trainen in Dubai © Shabab Al Ahli Cycling Team
Hoogerland deed, sinds zijn afscheid in 2016, al wel vaker mee aan wedstrijden. Zo deed hij in 2019 mee aan het EK beachrace, in 2021 dook hij ineens op in een Oostenrijkse wielerwedstrijd en vorig jaar won de oud-renner van onder meer Vacansoleil de Kitzbühler Radmarathon. Maar de Sharjah Tour is een UCI-wedstrijd (2.2), wat betekent dat het een serieuze koers is.
Afgelopen november deed Hoogerland mee aan een wedstrijd in Abu Dhabi, die gewonnen werd door Grega Bole. Dat is een voormalig ploeggenoot van Hoogerland. "Hij is nog steeds een goede vriend van mij", vertelt Hoogerland. "Daar heeft hij mij gevraagd om aan de Sharjah Tour mee te doen. Ik moest het thuis even overleggen, maar dat kwam al vrij snel goed."

Waarom niet?

Hoogerland woont inmiddels al een aantal jaar in Oostenrijk waar hij een pension runt. Maar deze week is hij dus in Dubai. "Het pension is deze maanden dicht en het is leuk jezelf af en toe eens uit te dagen. Ik dacht: waarom niet?"
Johnny Hoogerland aan het trainen in Dubai
Johnny Hoogerland aan het trainen in Dubai © Shabab Al Ahli Cycling Team
Vanaf komende vrijdag rijdt Hoogerland vijf etappes en dagen rond in het tenue van het Shabab Al Ahli Cycling Team. "Het is mooi om deel uit te maken van een team dat een boost probeert te geven aan het wielrennen in de Verenigde Arabische Emiraten", zegt Hoogerland. "Ze zijn hier erg ambitieus op wielergebied en dat is goed om te zien."
Hoogerland reed zijn laatste UCI-koers op 11 oktober 2016. Bij de Sluitingsprijs Putte-Kapellen nam hij toen afscheid van de wielersport. Omroep Zeeland maakte in dat jaar de documentaire Afscheid van de Zeeuwse Leeuw.