Waarom het belangrijk is om vaker tegen je baby te praten en minder op je smartphone te kijken

Een jonge vader of moeder achter een kinderwagen die meer oog heeft voor de smartphone dan voor de baby. Het is een doorn in het oog voor Erica Ringelberg van Bibliotheek Oosterschelde. Want zelfs als je met de baby in het park loopt, kun je werken aan de woordenschat. En dat is, net als het lezen van een boek, belangrijk. Ze legt uit waarom.
Een vader achter de kinderwagen kijkt op zijn mobiele telefoon
Een vader achter de kinderwagen kijkt op zijn mobiele telefoon © ANP
Ringelberg vertelt dat uit onderzoek blijkt dat het al nut heeft om een baby van vier maanden voor te lezen. Je hoeft daarvoor niet meteen naar een uitgebreid prentenboek te grijpen. Een simpel boek waar je lekker in kunt bladeren en op een speelse manier woorden aan kunt wijzen is al genoeg.

Van zingen tot vertellen

Niet alleen lezen helpt de taalontwikkeling van een kind, zo gaat Ringelberg verder. Zingen heeft bijvoorbeeld effect, maar ook praten over de dingen die je ziet en hoort. "Dat is ook wel natuurlijk gedrag: je ziet jonge ouders als ze buiten met een baby in de kinderwagen vaak allerlei zaken aanwijzen."
Vandaag starten de Nationale Voorleesdagen. In de provincie worden verschillende activiteiten gehouden om het voorlezen aan jonge kinderen die zelf nog niet kunnen lezen te stimuleren. De voorleesdagen worden sinds 2003 georganiseerd. Ook wordt het Prentenboek van het Jaar gekozen. De afgelopen jaren was die eer voor Maar eerst ving ik een monster, Coco kan het! en Moppereend.
Ringelberg baalt ervan dat ze geregeld ouders ziet die vooral hun duim over een schermpje bewegen en nauwelijks naar hun baby kijken. "Dat heeft invloed op de taalontwikkeling. Hoe meer je vertelt, uitlegt en voorleest, hoe meer woorden er in dat breintje worden opgeslagen."
In eerste instantie lijkt die woordenschat nog beperkt, maar op den duur kennen baby's wel woorden, al spreken ze die nog niet per se uit, aldus Ringelberg. "Op een gegeven moment gaan ze die woorden zelf gebruiken."

Makkelijker begin van schooltijd

En dat heeft alleen maar voordelen. "Hoe meer woorden je kent tegen de tijd dat je aan school begint, als je 4 jaar bent, hoe makkelijker je meekomt in het onderwijs."
Ouder is samen met jong kind aan het lezen thuis
Ouder is samen met jong kind aan het lezen thuis © ANP
"Het verschil tussen kinderen met een kleine woordenschat van zo'n 300 woorden en met een ruime woordenschat van zo'n 3.000 woorden is mega", vertelt Ringelberg. "Dat gun je ieder kind: dat je met lekker veel woorden een goede start kan maken."
Bij het voorlezen is vooral het plezier belangrijk, maar ouders moeten ook niet stoppen als het kind zelf kan lezen, benadrukt Ringelberg. "Zoek samen een boek uit waar je blij van wordt. Hou je van spannend, kies dat dan uit. Hou je van grappige boeken, kies dan iets grappigs."
Ringelberg legt uit waarom voorlezen zo belangrijk is