Verkrachter Jaagpad is na ruim twintig jaar nog niet van zijn tbs af, dit is waarom

De tbs van een man die is veroordeeld voor een reeks aanrandingen en een verkrachting van meisjes en vrouwen in Middelburg en Oost-Souburg in 2002 is met een jaar verlengd. Volgens de rechtbank is de man tijdens een verlof opnieuw in de fout gegaan en bestaat er een grote kans op herhaling.
Het Jaagpad tussen Middelburg en Vlissingen
Het Jaagpad tussen Middelburg en Vlissingen © Malou Meijboom
De 39-jarige Middelburger is in 2003 veroordeeld tot tbs. Hij zat tot vorig jaar in een traject van tbs met voorwaarden waardoor hij meer vrijheden had, maar schond de voorwaarden waardoor het vertrouwen in hem bij de behandelaars weg is.

Masturberen bij de tennisbaan

De Middelburger nam verlof op de avond van 29 oktober 2021 om ruitenwissers te gaan kopen, maar ging in plaats daarvan naar een tenniscomplex in Hoogvliet. Aan de rand van de tennisbaan, waar op dat moment les werd gegeven aan een groepje leerlingen, zou iemand gemasturbeerd hebben.
Van dat strafbare feit werd de man vrijgesproken, omdat er geen signalement was van de dader. Maar hij was wel in de omgeving van de tennisbaan, blijkt ook uit zijn enkelbandgegevens. En dat is in strijd met de afspraken. De man heeft nooit willen zeggen waarom hij daar was.
'Anders dan de verdediging stelt kan uit het vonnis van 30 juni 2022 waarbij betrokkene van het feit van 29 oktober 2021 door de politierechter is vrijgesproken niet de conclusie worden getrokken dat de verdachte het feit niet heeft gepleegd. Uit het vonnis volgt niet meer en niet minder dan dat de politierechter niet tot het wettig en overtuigend bewijs heeft kunnen komen dat betrokkene het feit heeft gepleegd. De stelling van de verdediging vindt geen steun in het recht.' Dat stelt de rechtbank vandaag in de uitspraak.

Vertrouwen geschonden

De reclassering heeft laten weten dat het vertrouwen in de man geschonden is, los van het feit dat hij is vrijgesproken van de schennispleging. Hij had daar niet moeten zijn en had andere informatie doorgegeven.
Ook de psycholoog en de psychiater zijn het vertrouwen kwijt door het incident, bleek op de zitting twee weken geleden. Zij vinden dat het recidivegevaar eigenlijk is toegenomen. Volgens de psychiater zijn er na de vrijspraak nog meer dingen gebeurd die een deuk in het vertrouwen hebben veroorzaakt. Bovendien kan de 39-jarige man niet behandeld worden voor zijn stoornis, omdat hij nog altijd de strafbare feiten uit 2002 ontkent.

Wat gebeurde in 2002?

Begin 2002 werden minstens zestien vrouwen het slachtoffer van de toen 19-jarige man. Een veertienjarig meisje werd verkracht op het Jaagpad, het fietspad tussen Vlissingen en Middelburg. Verder randde de man zeker veertien vrouwen aan. Onder de slachtoffers waren drie meisjes van dertien jaar oud.
De man trok de vrouwen of meisjes van hun fiets, zonder een woord te zeggen en hij liet zijn geslachtsdeel zien. In totaal werd er zestien keer aangifte gedaan tegen de man. De aanrandingen gebeurden in en rond Vlissingen, Middelburg en Oost-Souburg. Een aantal slachtoffers durfde na de aanval de deur nauwelijks uit, zei de officier van justitie destijds in de rechtbank.
De man bekende de verkrachting en de aanrandingen na zijn aanhouding bij de politie, maar trok later zijn verklaring weer in. Hij beweerde onder druk te zijn gezet bij zijn verhoor. Opmerkelijk is dat er na zijn aanhouding geen slachtoffers meer zijn gemaakt.