Bruggen en deuren van de Nieuwe Sluis onderweg naar 'laatste rustplaats'

In Westdorpe is vandaag de eerste brug opgeladen voor de Nieuwe Sluis. Op een ponton wordt de brug vervolgens naar zijn definitieve plek gebracht in Terneuzen. Daarna wordt hij, net als de andere brug en deuren, geplaatst. Een operatie die al met al twee weken gaat duren.
Opslagplaats Nieuwe Sluis 1
De bruggen (en daarachter de deuren) zijn opgeslagen op het terrein van Mammoet in Terneuzen © Omroep Zeeland
De deuren en de bruggen liggen nu nog opgeslagen bij het bedrijf Mammoet in de Autrichehaven. Als ze eenmaal op het drijvend ponton zijn geplaatst, worden ze met een duw- en sleepboot via het Kanaal van Gent naar Terneuzen naar de Nieuwe Sluis. De eerste brug is vanmorgen op het ponton geladen.
Deze wordt vrijdag geplaatst aan de zijde van het buitenhoofd (aan de Westerscheldekant). Maar voordat dat kan, moet de 86 meter lange, 17 meter hoge en 1.540 ton zware brug op de juiste hoogte worden gebracht en in de goede stand worden gedraaid. Millimeterwerk, aldus een woordvoerder van de Nieuwe Sluis.

De reis van de bruggen en deuren van de Nieuwe Sluis

De bruggen en deuren zijn gemaakt China en werden vanuit de havenstad Penglai via Kaapstad naar Nederland vervoerd. Vanwege corona duurde het hele proces langer dan verwacht en werd de vertrektijd telkens uitgesteld. In mei 2022 kwamen ze, na een reis van twee maanden, in Vlissingen-Oost aan. Het transportschip de Zhen Hua 34 kon niet zomaar de haven invaren, maar moest dit achterstevoren doen. Vervolgens werden de onderdelen afzonderlijk op pontons geladen en naar Westdorpe gebracht, waar ze tijdelijk zijn opgeslagen.
Vervolgens is het de beurt aan de deuren. Volgens de woordvoerder een van de hoogtepunten van heel de operatie. De deuren komen namelijk horizontaal aan, maar moeten vervolgens gekanteld worden om verticaal te worden geplaatst in de sluis. Eén deur is 26 meter hoog, 9 meter diep en 2.000 ton zwaar. Zo wordt hij vervolgens de deurkas ingevaren en geïnstalleerd. De eerste deur wordt als het goed is zondag geplaatst.
Opslagplaats Nieuwe Sluis 2
Een kijkje onder de bruggen (archieffoto) © Omroep Zeeland
Mochten de weersomstandigheden het toelaten neemt de hele operatie, vervoer en plaatsen, twee weken in beslag.
Ben je nieuwsgierig en wil je de operatie volgen? Dat kan sowieso via de webcam op de website van de Nieuwe Sluis. Maar ook vanaf het uitkijkpunt bij het sluizencomplex is het goed te zien. Het transport richting Terneuzen is ook op openbare plekken langs het kanaal te volgen. Precieze tijdstippen zijn alleen nog niet bekend, die worden via de Facebookpagina van de Nieuwe Sluis gecommuniceerd.