De Jonge op bezoek in Renesse, maar duidelijkheid over Zeeuwse woondeal heeft hij (nog) niet

Minister Hugo de Jonge, de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, heeft begrip voor de voorwaarden die gemeenten stellen aan de zogeheten woondeal. Het Rijk wil dat Zeeland de komende zeven jaar 16.500 betaalbare woningen bouwt. Maar een woud aan regelgeving vertraagt de bouw en er is nog geen structureel geld toegezegd voor de woningbouw.
Minister Hugo de Jonge komt aan in Renesse
Minister Hugo de Jonge komt aan in Renesse © Omroep Zeeland
Direct bij binnenkomst in het zaaltje in Renesse is de toon gezet. Hugo de Jonge, geboren en opgegroeid in Zeeland, heeft nog met de zus van wethouder Daniël Joppe op school gezeten. En ja, ze maakt het goed. Bolus in de hand en praten maar. Want Hugo de Jonge is pratend geboren, schijnt zijn familie wel eens gekscherend te zeggen.

Bijpraten

Het gesprek met wethouder Daniël Joppe van Schouwen-Duiveland en de Zeeuwse gedeputeerde Dick van der Velde gaat voornamelijk over wonen. "Staat de camera wel uit?" vraagt De Jonge nog een beetje ongerust aan de verslaggever van Omroep Zeeland. Dat is op dat moment zo, maar er wordt weinig gemist. De Jonge wordt vooral bijgepraat.
Minister De Jonge eet gemoedelijk een bolus met gedeputeerde Van der Velde
Minister De Jonge eet gemoedelijk een bolus met gedeputeerde Van der Velde © Omroep Zeeland
Het Rijk wil dat Zeeland de komende zeven jaar 16.500 nieuwe betaalbare woningen bouwt. De woondeal in jargon. Goes gaat de meeste woningen bouwen: 2.700. Maar niet zo maar. Vorige week gaf Joan Veldhuizen, wethouder Volkhuisvesting in Goes, aan dat de gemeente voorwaarden heeft: Den Haag moet structureel financiële middelen beschikbaar stellen en de regelgeving voor woningbouw moet veel simpeler.

Begrip

Hugo de Jonge heeft desgevraagd alle begrip voor deze voorwaarden voor woningbouw: "Heel veel procedures worden met name benut door mensen die dingen vooral niet willen. Ik denk dat de regels veel meer zouden moeten werken voor mensen die gewoon heel hard een woning nodig hebben. De woningnood is ook in Zeeland heel erg hoog."
Ook voor de financiële noden van Zeeland zegt De Jonge zeker oog te hebben.

En nu concreet...

"De kern is meer bouwen met oog op de toekomst, met oog op de gemeenschappen van de toekomst, Verder betaalbaar bouwen voor mensen met gewone inkomens. Juist die moet je in Zeeland willen houden. Op dit moment bestaat het risico dat mensen van buiten de provincie met een grote zak geld naar Zeeland komen en woningen kopen die eigenlijk voor Zeeuwse starters zijn bedoeld. Dat moet je willen doorbreken en de wet wijzigen."
De minister gaat de afspraken met Zeeland over de woningbouw nog verder concreet maken.
Het witte paar schoenen dat de minister vandaag draagt
Het witte paar schoenen dat de minister vandaag draagt © Omroep Zeeland