Ramen dicht en verwarming laag: goed voor portemonnee en schimmelbestrijders

Door de hogere energieprijzen gaan mensen bewuster om met hun energieverbruik. Ze zetten niet alleen de verwarming lager, ook sluiten ze de ramen en wordt tocht zo veel mogelijk tegengegaan. Misschien goed voor de energierekening, maar er zit ook een nadeel aan deze maatregelen: schimmels gedijen er heel erg goed op. Vocht- en schimmelbestrijder Jan van Horssen heeft het nog nooit zo druk gehad.
schimmel
Jan van Horssen krijgt vooral veel meldingen van schimmel in slaapkamers © Jan van Horssen
"Ik denk dat ik zo'n 35 procent meer aanvragen heb dan normaal", legt Van Horssen uit. Een verklaring voor die stijging heeft hij wel. "Ik merk dat veel mensen hun ramen veelal dichthouden en minder gaan stoken", dat is nou juist net wat je niet moet als je schimmelvorming wil voorkomen.

Condenseren

"Want dan krijg je koude vlakken op de muren." Waar die plekken zich bevinden, ontdek je zodra je bijvoorbeeld hebt gekookt of gedoucht. "Dat vocht gaat dan condenseren tegen die koude vlakken en dan krijg je schimmel als je dat niet op tijd weghaalt."
De meeste schimmelvorming ziet Van Horssen in slaapkamers. "De meesten slapen niet met het raam open, omdat dat nu veel te koud is. En daar kom ik heel veel schimmel tegen. Vooral in hoeken, achter een kast en achter bedden." Soms komt hij ook schrijnende gevallen tegen "waar de schimmel van de muren druipt".
schimmel
Onlangs trof Van Horssen deze badkamer vol schimmel aan © Jan van Horssen
"Om schimmel te voorkomen, moet je ventileren", aldus Van Horssen. "En dat is niet een kwartiertje per dag je ramen openzetten. Dat is luchten. Wij zeggen: je moet continu ventileren."
En dat klinkt tegenstrijdig. Ventileren en ondertussen blijven stoken, terwijl je dáár juist op wil besparen. "Dat is tegenstrijdig, maar het is wel gewoon het beste om schimmel te voorkomen."