Bekijk hier hoeveel bij jou de gemeentebelastingen omhoog gaan

Zit jij ook niet te wachten op de jaarlijkse rekening voor de gemeentebelasting? Vooral Middelburgers zullen dit keer balen wanneer die op de deurmat valt. In de afgelopen vijf jaar hebben zij de zwaarste gemeentelijke belastingverhoging voor hun kiezen gekregen: 33 procent erbij per inwoner voor de drie belangrijkste belastingsoorten samen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
Misschien hou je na het lezen van deze tips wat geld over
Hoe hoog is de belastingdruk in jouw gemeente? © ANP
Vlissingen heeft in dezelfde periode het minst van Zeeland verhoogd: 12,1 procent erbij. Het gaat bij deze berekening alleen om de rioolrechten, de onroerendezaakbelasting (ozb) en de reinigingsrechten en afvalstoffenheffing. Dat zijn belastingen voor de eigen inwoners die ook nog een keer veel geld opbrengen.
Toeristenbelasting zit hier niet bij. Die is weliswaar voor de Zeeuwse kustgemeenten een belangrijke inkomstenbron, maar de eigen inwoners betalen die niet.

Klik op de kaart

Onderstaande kaart laat per gemeente zien hoeveel extra geld in 2023 wordt binnengehaald (naar verwachting althans) ten opzichte van vijf jaar geleden. Klik op de kaart voor de details.
Maar als het gaat om de belastingdruk per inwoner in 2023 dan komen per belastingsoort andere gemeenten op de eerste plaats. Middelburg zakt dan naar de middenmoot. Je kan eruit concluderen dat dit gemeentebestuur de laatste paar jaar een achterstand in het belastingniveau aan het inhalen is.

Borsele hoogste ozb

In 2023 is de gemeente Borsele qua ozb de duurste van Zeeland. Omgerekend per inwoner levert deze belasting het gemeentehuis in Heinkenszand dit jaar 376 euro op. Vijf jaar geleden was Borsele ook al de duurste om te wonen: 326 euro per inwoner.
Let op: dit zijn niet de ozb-tarieven zelf, maar de geschatte opbrengst ervan voor de gemeentelijke schatkist per inwoner.
Sluis heeft het duurste riool
Het duurste riool per inwoner is dat van de gemeente Sluis. De rioolheffing in deze gemeente brengt 215 euro per inwoner in het laatje van het Belfort. Vijf jaar eerder was de riolering van Schouwen-Duiveland nog de duurste van Zeeland.
Goes is ook dit jaar niet de duurste van Zeeland, maar de stad is wel bezig met een flinke inhaalslag. NB: ook deze cijfers betreffen niet de tarieven per aansluiting, maar de opbrengst omgerekend per inwoner.
Tholen heeft het goedkoopste riool: 84 euro per inwoner.

Wat kost bij jou de vuilnisman?

Vijf jaar geleden was de vuilnisman in de gemeente Vlissingen de duurste. Dat wil zeggen: de reinigingsrechten en de afvalstoffenheffing kwamen hier op 153 euro gemiddeld per inwoner.
Inmiddels, 2023, heeft de gemeente Vlissingen de tarieven verhoogd. Wat neerkomt op een verwachte opbrengst van 178 euro per inwoner. Opnieuw de duurste van Zeeland.
Ook hier is Tholen de goedkoopste: 104 euro per inwoner.