Acht tips om energieverbruik binnen de perken te houden, zonder rode loper uit te rollen voor schimmels

Vocht- en schimmelbestrijders hebben het een stuk drukker nu er minder wordt gestookt en ramen meer worden dichtgehouden. Een walhalla voor schimmels, maar slecht voor de gezondheid van de bewoners. Maar hoe hou je je energieverbruik toch een beetje in de hand zonder een rode loper uit de rollen voor schimmel- en vochtproblemen? Acht tips.
schimmel
In slaapkamers wordt de meeste schimmel gevonden © Jan van Horssen

1. Continu ventileren

Puk van Meegeren houdt zich bij Milieu Centraal bezig met energie in huis en klimaat. Als eerste tip geeft hij dat er continu moet worden geventileerd in huis. Dat zorgt ervoor dat er gezonde, frisse en drogere lucht je huis instroomt en de vochtige lucht binnenshuis verdrijft.
Per dag produceert een mens zo'n 15 liter vocht. Dat wordt geproduceerd door te ademen, te koken en te douchen, bijvoorbeeld. Dat vocht moet ergens naartoe en slaat als condens neer op de koudste plekken in huis met mogelijk schimmelvorming als gevolg. Door continu te ventileren kan dat worden voorkomen.

2. Deksel op de pan

"Kook met een deksel op de pan en zet de pan niet op een te grote pit, als het ook kookt op een kleinere pit", legt Van Meegeren uit. "Daardoor komt er minder waterdamp vrij." Daarbij is het ook belangrijk om de afzuigkap te gebruiken en desnoods een raampje open te zetten.

3. Trekkertje in de douche

Schaf een trekker aan voor in de douche. "Na het douchen is het belangrijk om de tegels met een trekkertje droog te trekken, zodat dat water niet hoeft te verdampen."

4. Controleer de ventilatie

Bij ventilatie is het volgens Van Meegeren belangrijk dat de ventilatie gecontroleerd is. "Dat je die dus zelf kunt regelen. Daarbij dicht je dus wel gaten en kieren - om onprettige tocht uit te bannen - maar zet je een ventilatierooster zoveel mogelijk open. Door de verse luchttoevoer onder controle te hebben, voorkom je ook 'nare tocht' waardoor je de verwarming hoger zet."

5. Gooi tochtstoppers weg

Om het behaaglijk warm te hebben in huis, investeren mensen ook veel in tochtstoppers die ze voor binnendeuren leggen. Een verkeerde beslissing, in de ogen van Van Meegeren. "Er moet namelijk altijd een spleet blijven tussen de onderkant van de deur en de dorpel om de luchtcirculatie op gang te houden. Bij buitendeuren daarentegen is het wel verstandig om de dorpel goed af te sluiten."

6. Zet het badkamerraampje open

En voor alle fervente bad liefhebbers onder ons. Ze warmen niet alleen onszelf op, maar zijn ook warme baden voor schimmels, omdat er tijdens het dobberen in je bad veel vocht verdampt. Om de schimmelvorming tot een minimum te beperken, is het van belang om na je baddersessie een kwartiertje je badkamerraam open te zetten zodat het vocht weg kan waaien.

7. Gezondheid first

Maar al dat ventileren en verwarmen, tikt toch aardig door op je energierekening? "Het kost inderdaad wel wat energie, maar is geen verspilling", volgens Van Meegeren. "Je hebt het nodig voor je gezondheid." Wat dat betreft is elke dag een kwartier je ramen open zetten slechter voor de portemonnee. "Dat koelt de woning af en die lucht moet ook weer opgewarmd worden en dat kost meer energie."

8. Meten is weten

Boven alles is het maatwerk, besluit Van Meegeren. "Hoe je ventileert hangt helemaal af van je situatie. Iemand die in huis rookt moet het anders aanpakken dan iemand die alleen woont en niet rookt bijvoorbeeld." Daarnaast raadt Van Meegeren mensen aan een luchtkwaliteitsmeter te kopen: "kan al voor een paar tientjes en je ziet meteen hoe het is gesteld met de luchtvochtigheid en - kwaliteit".