Afscheid burgemeester Rob van der Zwaag: 'Het is het mooiste ambt dat er is'

"Het burgemeesterschap is het mooiste ambt dat er is. Ik heb van die 17 jaren genoten. Al die tijd stond het belang van de inwoners voorop, zoals het hoort. Ik ben dankbaar voor de tijd dat ik de gemeente Veere mocht dienen. Veere, houd koers. Het gaat u allen goed." Met deze woorden nam burgemeester Rob van der Zwaag donderdagavond afscheid van de gemeenteraad.
Burgemeester Rob van der Zwaag kreeg van commissaris van de koning Han Polman een historische kaart van Walcheren als afscheidscadeau
Burgemeester Rob van der Zwaag kreeg van commissaris van de koning Han Polman een historische kaart van Walcheren als afscheidscadeau © Omroep Zeeland
Commissaris van de Koning Han Polman sprak Van der Zwaag toe en constateerde dat in de 17 jaar dat Van der Zwaag burgemeester was er veel is veranderd. "Het openbaar bestuur is ontegenzeggelijk complexer geworden, de verhoudingen in de politiek zijn veranderd. Zo zijn er de nodige spanningen geweest in de jaren dat je burgemeester was. Jij hebt toen de boel bij elkaar hebt gehouden. Na de laatste gemeenteraadsverkiezingen hebben alle partijen gezegd: discussie en meningsverschillen zijn prima, maar we moeten het wel samen doen. Dat is ook jouw verdienste."

Mompelen als strategische zet

Burgemeester Jack van der Hoek van Schouwen-Duiveland sprak als voorzitter van de Zeeuwse Burgemeesterskring. Hij stipte de manier aan waarop Van der Zwaag praat. "Met een Limburgse tongval, maar ook snel en deels binnensmonds. Uit een artikel in het satirisch magazine De Speld begrijp ik dat hierdoor mensen niet goed horen wat je zegt, waardoor je de aandacht kunt afleiden en je je minder goed hoeft voor te bereiden. Dus wellicht was dat mompelen al die jaren een briljante strategische zet van je."
En dan serieus: "Je bent een fijne collega-burgemeester geweest. Je betrokkenheid bij de inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties siert je en die was oprecht. Anders houd je het niet 17 jaar in een gemeente vol."

'Minder formele brieven'

Wethouder René de Visser, in zijn functie als locoburgemeester, bekende dat het college dat medio vorig jaar aantrad veel aan Van der Zwaag te danken heeft. "Rob gaf ons inzicht in het bestuurlijk proces. Telkens stelde hij ons de vraag wat een bepaald besluit voor de bewoners zou betekenen. Ook wees hij ons erop dat we minder formele brieven moesten schrijven. Soms gaf hij het advies: bel gewoon even op of ga er naartoe. Dat deed hij zelf ook. Mensen waren dan soms echt verbaasd: 'Belt u zelf?' Dan was de kou vaak al een heel eind uit de lucht."
Robert-Jan van der Zwaag, de oudste zoon van de burgemeester, sprak mede namens zijn broers Rutger, Hessel en Jurriaan. "In de zomer van 2005 vroegen onze ouders tijdens een bezoek aan Veere of we hier zouden willen wonen? Strand, zee: het leek ons wel wat. Hoe anders was dat in het najaar toen we in Veere neerstreken. Koud, regen, harde wind: dat was wel een hele overgang in vergelijking met Venlo. Maar uiteindelijk hebben we hier zeker weten te aarden."

Aanspreekpersoon voor alle inwoners

Raadslid Peter Meijs wees er als plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad op dat Van der Zwaag sinds het ontstaan van de huidige gemeente Veere in 1997 nog maar de tweede burgemeester is geweest. "Rob, ruim tweederde van het bestaan van de gemeente was jij onze burgemeester. Je hebt Veere op vele manieren op de kaart gezet, bij het verkrijgen van de badstatus van Domburg, tegen de verrommeling van het landschap, tijdens de herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en het allerbelangrijkste: als aanspreekpersoon voor alle inwoners. In die 17 jaar heb je niet veel 'uit' gestaan. Je bent met de volle 100 procent onze burgemeester geweest. "
En toen was het woord aan Rob van der Zwaag zelf. "Ik was bij het eerste bezoek aan Veere al verliefd op de gemeente. Dat is in de loop der jaren 'houden van' geworden en dat is een stuk intenser. Ik heb het fantastisch gevonden om uw burgemeester te zijn, maar na 17 jaar is het goed om ook nog ergens anders te gaan kijken. Ik ben nog jong en vitaal genoeg. Mijn opvolgster Frederieke Schouwenaar wens ik alle succes toe in haar nieuwe functie in deze veelzijdige gemeente."
Dit is een artikel van WFM96.