Van flexwonen tot mosselteelt: HZ-studenten denken na over een betere toekomst

Een banenmarkt en studenten die streden om een award voor het beste technische idee. En een pleidooi van provinciebestuurder Dick van der Velde aan de studenten, om de provincie niet te verlaten maar mee te helpen aan de toekomst van Zeeland. Ingrediënten van de eerste Built Environment Day, donderdag in het Middelburgse gebouw van de HZ University of Applied Sciences.
(vlnr) Studenten Dylan Schroevers, Simeon Zapryanov en Rik Hoosermans presenteerden hun afstudeerscriptie.
Leerlingen van de HZ presenteren afstudeerscripties © Omroep Zeeland
Built Environment is vrij vertaald: 'de door de mens gebouwde omgeving'. Daaronder vallen dorpen en steden, maar bijvoorbeeld ook bedrijventerreinen en industrieën. Studenten, docenten, werknemers en werkgevers kwamen in het gebouw van de HZ in Middelburg aan het Groenewoud bij elkaar om ideeën uit te wisselen over die bebouwde omgeving.

Meehelpen aan dé thema's van Zeeland

Provinciebestuurder Dick van der Velde hield de technische studenten de uitdagingen van Zeeland voor de komende jaren voor. Zo wil de provincie in een paar jaar tijd 16.500 nieuwe woningen bouwen, en bedrijven en de industrie staan voor een enorme vergroeningsoperatie. De technische opleidingen tellen ook veel studenten die van oorsprong niet uit Zeeland komen. "Maar aan de blije gezichten hier in de zaal te zien, denk en hoop ik dat een aanzienlijk deel van jullie na jullie studie hier in Zeeland willen blijven, om ons te helpen bij deze uitdagingen", aldus de provinciebestuurder.

Mosselteelt en flexwonen

Enkele studenten vertelden een volle zaal meer over hun afstudeerscriptie, waarmee ze hun technische opleiding aan de HZ hadden afgerond. Oud-student Dylan Schroevers zocht bijvoorbeeld uit welke mogelijkheden er inmiddels zijn om snel flexwoningen neer te zetten in Zeeland. Oud-student Rik Hoosermans ging een andere kant uit; hij ontwierp een voorspellingsmodel waarmee mosselkwekers precies kunnen zien wanneer ze hun kweekmosselen in het water moeten 'inpakken' om te voorkomen dat de schelpdieren tijdens stormen worden weggeslagen.

'Technisch onderwijs hier op hoog niveau'

Een jury oordeelde donderdag dat de scriptie van de Bulgaarse oud-student Simeon Zapryanov de beste was en beloonde hem met de eerste Built Environment Day Award; een oorkonde en een bedrag van 1000 euro. Zapryanov ontwierp tijdens zijn stage bij Heerema in Vlissingen-Oost nieuwe verbindingsstukken voor de funderingen van booreilanden en platforms in zee. Deze nieuwe verbindingsstukken kunnen telkens opnieuw worden gebruikt, wat las- en schilderwerk uitspaart. Zapryanov kwam met een speciale reden aan de HZ in Zeeland studeren. "Jullie maritieme en technische onderwijs staat in de rest van Europa heel hoog aangeschreven." Hij wist nog niet wat hij met zijn 1000 gewonnen euro's gaat doen. "Ik denk dat ik het bedrag voorlopig even opzij ga zetten."
ITEM Build environment day
Leerlingen van de HZ presenteren afstudeerscripties
Bedrijven proberen HZ-studenten te interesseren voor banen en stages. © Omroep Zeeland
Volgens één van de organisatoren van de eerste Built Environment Day, Ingrid Weegels van de HZ, was het doel van de dag ook om studenten van verschillende technische opleidingen van de HZ dichter bij elkaar te brengen. De HZ heeft al haar technische opleidingen geconcentreerd aan het Groenewoud in Middelburg, in het oude gebouw van de provincie en Rijkswaterstaat. Maar de technische opleidingen zijn toch nog vaak op zichzelf. "In de praktijk later zullen studenten tijdens hun werk ook met allerlei verschillende disciplines te maken krijgen. dat willen we hier alvast creëren."

Banenmarkt

Na afloop van de presentaties was er een banenmarkt, waar een kleine dertig technische bedrijven zich presenteerden. Doel van de bedrijven was, de studenten binnen te halen voor een stage of een baan. "Vorig jaar hebben we nog flink wat mensen kunnen aannemen, maar nu merken we pas echt dat we vacatures in onze technische sector heel moeilijk gevuld krijgen. Dan gaat het over timmermannen, maar ook over hoger opgeleide werkvoorbereiders", aldus een medewerker van een bouwbedrijf, dat ook op de banenmarkt aanwezig was.