Het weer, SGP-effect, stad of platteland: dit heeft invloed op het aantal Zeeuwen bij de stembus

Hoeveel Zeeuwen er morgen gaan stemmen, weten we natuurlijk nog niet. Maar als we terugkijken naar de opkomstcijfers bij de laatste Statenverkiezingen, 59,2 procent, dan lijkt het alsof steeds meer Zeeuwen met de Statenverkiezingen naar de stembus gaan. Dat was voorheen niet vanzelfsprekend.
Stembus
Zeeuwen stemmen weer wat vaker bij de Statenverkiezingen © Omroep Zeeland
Het dieptepunt was in 1999. Het was de eerste keer (en voorlopig de laatste keer) dat de opkomst in Zeeland onder de vijftig procent zakte. Dat blijkt uit de statistiek van verkiezingen.nl.
Gemeenteraadsverkiezingen en Tweede Kamerverkiezingen doen het altijd (iets) beter bij de kiezers dan Statenverkiezingen. Deze tussenlaag in de overheidspiramide, met de gemeenteraad onderop en de Tweede Kamer bovenaan, is kennelijk niet aansprekend genoeg.

Zeeuwen zijn trouwer

Maar Zeeuwen zijn door de jaren heen wel trouwere kiezers (blauwe staven in de onderstaande grafiek) dan andere Nederlanders (grijze staven) bij verkiezingen.
De opkomst bij verkiezingen (niet alleen voor Provinciale Staten) verschilt sterk per gemeente. Onderstaande grafiek van de laatste verkiezingen laat zien dat Zeeuwen die op het platteland wonen trouwer zijn dan stedelingen. Zeeuwen die wonen in Vlissingen, Terneuzen, Goes en Middelburg blijken minder trouwe stemmers te zijn.

Het SGP-effect

Er lijkt ook sprake te zijn van een SGP-effect. Er is een sterke correlatie tussen de opkomst bij de verkiezingen en het SGP-aandeel in het betreffende electoraat. Zie de oranje staven.
SGP'ers zijn, weer of geen weer, dat blijkt iedere keer opnieuw, trouwe stembusgangers.

Misschien anders

Omdat de SGP in Zeeland in plattelandsgemeenten een goede positie heeft, lijkt die partij de oorzaak van de hoge opkomst. Toch hoeft een hoge opkomst niet alleen aan de SGP-kiezers te liggen. Ook het weer kan een grote rol spelen; bij slecht weer blijven kiezers eerder thuis. In plattelandsgemeenten gaan de mensen sowieso trouwer naar de stembus dan in stedelijke gebieden.