Locatie eerste islamitische school in Zeeland bekend

De eerste islamitische school in Zeeland komt aan het Pablo Picassoplein in Vlissingen. Basisschool Iqra start in augustus in het bestaande schoolgebouw De Combinatie. In dat gebouw zitten nu al drie andere basisscholen en een kinderopvang.
De Combinatie
De Combinatie in Vlissingen © Omroep Zeeland
De Stichting Islamitisch Primair Onderwijs (SIPO) die de aanvraag voor de islamitische school in 2021 deed, verwacht te starten met vijf groepen en 116 leerlingen. "De prognose van het schoolbestuur is dat dit aantal groeit tot 184 leerlingen na vier jaar (2027) en na acht jaar (2031) tot 253 leerlingen", laat het gemeentebestuur weten, dat de aanvraag heeft goedgekeurd.
Jarenlang gesteggel over islamitische school
De komst van de islamitische school in de gemeente Vlissingen is er een van de lange adem. Sinds 2019 zijn er al plannen voor een basisschool op islamitische grondslag, maar de gemeenteraad van Vlissingen hield dat altijd tegen. Er zouden te weinig leerlingen komen. Totdat Den Haag in 2021 de wet veranderde. Voortaan bepalen gemeenten niet langer of er wel of geen school komt, maar het Rijk.
Eerder werd gesproken over een locatie in Oost-Souburg, maar het college vindt De Combinatie in Vlissingen een betere plek. "Het voordeel van deze huisvesting is dat dit zonder veel kosten gerealiseerd kan worden en de school ook tijdig op 1 augustus 2023 kan starten."
De scholen die nu in De Combinatie zitten zijn niet blij met de komst van de islamitische school. Henk Zielstra, voorzitter van het college van bestuur van de Archipelscholen, reageert namens basisscholen 't Vlot, Sint Jozefschool en Ravenstein. "Dit zal ten koste gaan van de huidige scholen. Dat kan en mag niet de bedoeling zijn."

'Geef ze een apart gebouw'

"Het voortbestaan van deze scholen zal zelfs aan de orde kunnen komen", gaat hij verder. "Geef ze een apart gebouw waar ze voor hun onderwijskwaliteit kunnen gaan." Zielstra heeft niets tegen islamitisch onderwijs, maar vindt vier scholen in één gebouw te veel. Bovendien zijn de bestaande scholen bang leerlingen te verliezen aan de islamitische school.
Het besluit van de gemeente Vlissingen voor de locatie wordt nog besproken in een overleg met de drie scholen in De Combinatie. Die kunnen bezwaar maken, maar in principe gaat de huisvesting van basisschool Iqra gewoon door.
'Voor 90 procent hetzelfde als reguliere basisschool'
Vorig jaar zei Mohammed Talbi, directeur van de SIPO, dat een islamitische basisschool voor 90 procent hetzelfde is als een reguliere basisschool. "Daarnaast bieden we islamitisch godsdienstonderwijs en vieren wij de islamitische feesten uitbundig." Talbi gaf toen aan bij de start van de school mensen te willen uitnodigen om eens langs te komen, want er bestaat volgens hem vaak een verkeerd beeld over islamitisch onderwijs.