De Sergio Hermans van de toekomst koken in Middelburg

De horecatoppers van de toekomst strijden deze week in Middelburg om een plaats op het Nederlands Kampioenschap in hun vakgebied. Studenten van mbo-scholen uit het hele land proberen zich te kwalificeren voor het WorldSkills Netherlands. De beste acht van deze week gaan uitmaken wie de Nederlands Kampioen kok, gastheer of gastvrouw en hotelreceptionist is.
De Sergio Hermans van de toekomst koken in Middelburg
Docent Michiel Hardy: "Wij zijn er trots op dat Scalda deze wedstrijden in Zeeland mag organiseren. Op deze manier kunnen we ook extra aandacht vestigen op beroepen waar momenteel op de arbeidsmarkt een tekort aan is. We willen laten zien hoe jongeren door lessen, training en veel praktijkervaringen uit kunnen groeien tot professionals in hun vakgebied."

Warme oesters

In de keuken wordt op hetzelfde moment hard gewerkt door de koks in opleiding. Ze moeten een heel menu koken. Een amuse bereiden en als voorgerecht maken ze een Zeeuwse oester die warm geserveerd moet worden. Deelnemer Luuk Damen uit Tilburg: "Ik ben niet heel erg gewend om met oesters te werken maar dit wordt wel iets lekkers. Het is altijd spannend om aan dit soort wedstrijden mee te doen. We weten vooraf ook niet wat we kunnen verwachten omdat we een 'blackbox' krijgen."

Zeeuwse deelnemer

De leerlingen werken in lange rijen zeer geconcentreerd. Indy Kaijser is een Zeeuwse deelneemster namens Scalda: "Dit levert best wel wat stress op. Aan de andere kant is het ook leuk om te doen omdat je veel vrijheid hebt. Het is ook heel anders dan mijn stage bij Blueness in Cadzand bijvoorbeeld. Dat is onderdeel van de Sergio Herman Group dus heel hoog niveau. Ik weet niet of ik door zal gaan met wedstrijdkoken in de toekomst. We zien wel wat de toekomst brengt."
Scalda-student Indy aan het werk
Scalda-student Indy aan het werk © Omroep Zeeland
Een deskundige jury loopt tussen de studenten door. Ruben van Helvert is sous-chef bij Inter Scaldes in Kruiningen en beoordeelt hier de studenten: "Ik heb vroeger ook aan dit soort wedstrijden meegedaan dus weet precies hoe het is. Ik let goed op netheid, snijtechnieken maar ook de beperking van afval. En af en toe probeer ik de deelnemers ook wel gerust te stellen en de zenuwen weg te nemen natuurlijk."

Finale in Amsterdam

De WorldSkills zijn vakwedstrijden voor derde- en vierdejaars mbo-studenten. De voorrondes van deze kwalificatieronde vonden plaats op alle deelnemende scholen. De schoolwinnaars krijgen nu in Middelburg de kans om zich te kwalificeren voor de landelijke finale die in de RAI in Amsterdam wordt gehouden. Volgens Michiel Hardy is deze wedstrijd belangrijk voor Scalda: "Onze studenten behoorden de afgelopen jaren bij de top van scholen die de meeste medailles binnen hebben gesleept. Zeeuwse studenten scoren erg goed als vakmensen in de dertig vakgebieden waarvoor ze zijn ingeschreven. Uiteraard hopen we ook dit jaar weer dat onze eigen kandidaten door zullen gaan naar het NK."
MBO-studenten aan het werk tijdens Skills Heroes
MBO-studenten aan het werk tijdens Skills Heroes © Omroep Zeeland