Expats zoals de Spaanse Abraham zijn onmisbaar voor de Zeeuwse (zorg)economie

Buitenlandse werknemers zijn onmisbaar geworden voor de Zeeuwse economie. Het gaat om 7 procent van de Zeeuwse beroepsbevolking en elk jaar groeit dat deel fiks. Bij zorginstelling Tragel in Clinge begonnen ze vier jaar terug met het werven van Spaanse zorgmedewerkers. Inmiddels werken er 25, onder wie de 33-jarige Abraham Sánchez.
ervaring expat terneuzen
Abraham probeert cliënt Bieke te laten ontspannen door met een bal over haar lichaam te rollen © Omroep Zeeland
Rustige pianomuziek uit de Franse film Amélie staat op. Abraham rolt met een zachte, gele bal over de benen en armen van cliënt Bieke. Bieke is een volwassen vrouw in een rolstoel. Praten kan ze niet, bewegen amper.
Het rollen met de bal is een vorm van ontspanningstherapie. De 33-jarige zorgmedewerker is volledige gericht op Biekes reactie. Ontspant ze zich? Vindt ze het fijn?

'Hier heb ik tijd om te zorgen'

Abraham werkt nu drie jaar bij de gehandicaptenorganisatie. Hij kwam na een intensieve taalcursus uit Valencia naar Clinge. Hij roemt de zorg in Zeeland. "Hier heb ik tijd voor cliënten. Daar was het alleen maar rennen, rennen, rennen. Ik hield geen energie over en kon niet zorgen zoals ik dat wilde. Het is hier echt goed,"
Tragel is sinds 2019 bezig met het werven van personeel uit Spanje. In Zeeland wordt het steeds moeilijker om zorgpersoneel te vinden. Terwijl er in Spanje meer zorgmedewerkers dan banen zijn.
ervaring expat terneuzen
Abraham lakt de nagels van Lucianne en maakt intussen een praatje © Omroep Zeeland
Mensen uit het buitenland halen om ze hier te laten werken, dat gaat niet vanzelf. Van de eerste lichting bij Tragel werkt er nog maar één expat in Clinge. Maar de groep groeit wél en bestaat nu uit 25 zorgmedewerkers uit het buitenland, voornamelijk uit Spanje.

Twee levens

Abraham spreekt over twee levens. Het leven met zijn familie in Spanje en het leven hier in Clinge. "Natuurlijk mis ik hen, maar ze begrijpendat ik van deze gelegenheid gebruik wilde maken." Het werk vindt hij heerlijk, het fietsen door de polders ook. Hij woont in Axel en fietst praktisch altijd naar zijn werk, 32 kilometer per dag.
Tragel gaat verder met het werven van meer mensen als Abraham. Zowel in binnen- als buitenland.
ervaring expat terneuzen
Abraham takelt met een collega cliënt Lucianne uit bed in haar stoel © Omroep Zeeland
Mensen zoals Abraham zijn niet alleen gewild, zij zijn inmiddels onmisbaar geworden voor de Zeeuwse economie. Expats vormen 7 procent van de Zeeuwse beroepsbevolking. En elk jaar groeit dat deel fiks, met 17 procent, volgens Lian Heller van het Expat Center in Terneuzen.

Embraced

Het Expat Center zette zich eerst alleen in voor buitenlandse werknemers die werken in Zeeuws-Vlaanderen. Sinds begin dit jaar werkt het centrum ook voor expats uit de rest van Zeeland.
Heller en collega's helpen hen bij allerlei papierwerk. Ze heeft in een café in Terneuzen afgesproken met twee van hen: Abraham en de Italiaanse Francesca Giaroli, zij werkt bij Dow. "Lian heeft mij echt wegwijs gemaakt. Bijvoorbeeld in het verzekeringsstelsel. Dat werkt hier echt heel anders dan in Italië. Soms snap ik het nog steeds niet," lacht Francesca.
expats terneuzen
Abraham Sánchez, Lian Heller en Francesca Giaroli © Omroep Zeeland
Zowel Abraham als Francesca zijn zeer te spreken over Zeeland als woon- en werkplek. Francesca: "Ik voel me embraced. Mensen zijn zo lief, zo behulpzaam."
Wat volgens haar wel zou helpen: een goede (bus)verbinding naar Gent. "Ik snap niet dat die er niet is. Vanuit Gent kun je makkelijk naar het vliegveld of verder reizen. Eigenlijk noodzakelijk voor zowel inwoners van Zeeland als voor ons, expats."

'Begeleiding is belangrijk'

Heller benadrukt dat het begeleiden van expats van groot belang is. "Het is heel belangrijk mensen als Abraham en Francesca goed te begeleiden bij hun aankomst in Zeeland. Denk ook aan helpen met vinden van goede kinderopvang, scholen, een huis. Want zij én andere expats worden in de toekomst alleen nog maar belangrijker voor de Zeeuwse economie."