Nog minder buslijnen, gemeente Borsele niet blij met conceptplan van de provincie

Buslijn 23 mag niet verdwijnen, vindt de gemeente Borsele. De gemeente stuurt daarom een verontwaardigde reactie naar de provincie. Ook lijn 27 in Reimerswaal gaat weg, blijkt uit het conceptbusplan voor 2025. Gemeenten en andere organisaties kunnen de komende weken reageren op de plannen.
Buslijnen verdwijnen in Zeeland
Het busvervoer gaat vanaf 2025 op de schop en de provincie is nu bezig met een conceptbusplan. In dit plan staat dat lijnen 23 en 27 gaan verdwijnen op de Bevelanden. Buslijn 23 gaat vanaf het tolplein van de Westerscheldetunnel via 's-Heerenhoek, Heinkenszand en 's-Heer Arendskerke naar Goes. Lijn 27 begint in Goes en gaat via Kapelle, Wemeldinge naar Yerseke.
De Borselse wethouder Arno Witkam is niet blij met dit plan. "Deze buslijn is zeer belangrijk voor scholieren, maar ook voor werkende mensen. Ik sprak net de dorpsraad in 's-Heer Hendrikskinderen en zij maken zich ook grote zorgen. Op alle dorpen heeft het effect."

Fietsend naar Goes

Heinkenszand heeft ook last van dit plan. Lijn 23 rijdt via het dorp naar Goes. Eliza stapte vrijdagmiddag net uit de bus nadat ze terug kwam van haar school in Goes. "Ik zou het erg vervelend vinden. Fietsen is niet erg, maar als het regent, is de bus wel fijn. En ik moet toch op school aankomen. Het is wel een groot belangrijk iets, de bus."
Een bewoner van Heinkenszand is ook verrast door het nieuws. "Dan is er nog minder openbaar vervoer en dan kan er nog minder. Het is een hele belangrijke lijn. Het is de enige bus die in Goes komt. Verdwijnt deze, dan wordt het fietsen."

Plannen gewijzigd

In het mobiliteitsplan dat eerder werd gepresenteerd stond nog niets over het verdwijnen van deze lijnen. Als deze twee lijnen verdwijnen wordt er wel gekeken naar alternatieven. Zoals een bus speciaal voor scholieren in het spitsuur. "Aan al die alternatieven heeft iemand die naar school of werk moet, geen waarde. Je moet extra betalen en wil je op tijd ergens zijn, zijn die alternatieven niet te doen", zegt ze.
Buslijn 23 in Heikenszand
Buslijn 23 rijdt over 2 jaar misschien niet meer in Heinkenszand © Omroep Zeeland
De gemeenten en andere organisaties kunnen de komende weken reageren op deze plannen. De wethouder gaat dat ook doen. "Wij gaan zeker reageren. We hebben ook in de regio afspraken gemaakt. We hebben afgesproken om samen een reactie te geven richting de provincie."