Dit zijn de definitieve kieslijsten mét nieuwkomers: 'Wij gaan hogerop'

Aan de Provinciale Statenverkiezingen volgende maand doen definitief zestien partijen mee. Dat is vandaag bekendgemaakt. Er zijn vier partijen die voor het eerst meedoen aan de Statenverkiezingen in Zeeland: BBB, JA21, BVNL en de Algemene Waterschapspartij (AWP).
Vlissingse politici komen elkaar weer tegen bij Statenverkiezingen
Onder de lijsttrekkers duiken twee Vlissingse politici op: Lou Waterman voor de Algemene Waterschapspartij en Rens Reijnierse voor 50PLUS. Vooral het lijsttrekkerschap van Rens Reijnierse wekt verbazing. Hij vertrok vorig jaar uit de Vlissingse gemeenteraadspolitiek vanwege gezondheidsredenen. Reijnierse was vier jaar wethouder voor 50PLUS, en zat eerder voor de PvdA in de gemeenteraad van Vlissingen.

'Als jullie een ander kunnen vinden...'

Nu is Reijnierse toch weer terug als lijsttrekker voor 50PLUS voor de Provinciale Staten. "Er werd toch weer een beroep op mij gedaan. Ik zei: als jullie een ander kunnen vinden, graag! Maar als je nou echt niemand kan vinden, dan mag je altijd bellen. Nou, dat hebben ze gedaan!"
Lijsttrekkers Rens Reijnierse voor 50PLUS
Lijsttrekkers Rens Reijnierse voor 50PLUS © Omroep Zeeland
De Algemene Waterschapspartij (AWP) doet voor het eerst mee aan de Statenverkiezingen in Zeeland. De partij is al vertegenwoordigd in het Zeeuwse waterschap Scheldestromen en in andere waterschappen in ons land. De gooi naar zetels in Provinciale Staten gebeurt volgens Lou Waterman, lijsttrekker van de AWP, omdat er veel overeenkomsten zijn tussen het werk van de provincie en waterschap Scheldestromen. "Allebei zetten ze zich in voor de natuur en voor schoon water."
Lijsttrekker Lou Waterman voor de Algemene Waterschapspartij
Lijsttrekker Lou Waterman voor de Algemene Waterschapspartij © Omroep Zeeland
Waterman denkt niet dat kiezers in verwarring worden gebracht als ze de Algemene Waterschapspartij zien staan op de kieslijst voor de provincie. "We gebruiken gewoon de afkorting AWP. Je hebt ook de VPRO, daar weet ook niemand meer wat dat betekent."
De plaats van de partijen op de kieslijst is door het Centrale Stembureau in Middelburg toegekend op basis van (onder meer) de verkiezingsuitslagen van vier jaar geleden:

Partijen Provinciale Statenverkiezingen Zeeland, met hun plaats op die kieslijst

1. CDA
2. PvdA/GroenLinks
3. SGP
4. Forum voor Democratie
5. VVD
6. PVV
7. Partij Voor Zeeland (PvZ)
8. ChristenUnie
9. 50PLUS
10. SP
11. D66
12. Partij voor de Dieren
13. Belang van Nederland (BVNL)
14. JA21
15. BBB
16. AWP