Dit hertenkamp in Groede verandert straks noodgedwongen in een schapen- of lamaboerderij

Nu hoort het voeren van de herten nog bij het ochtendritueel voor de cliënten van Emergis die bij het Hertenpark in Groede werken, maar dat ritueel zal op den duur verdwijnen. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft namelijk besloten dat het houden van herten per januari volgend jaar verboden wordt. De bestaande dieren mogen blijven tot ze overlijden. "Daar zijn we blij mee want we hebben net een nieuwe kudde", zegt werkleider Desiree Lecluyze van WLB Hertenpark.
Herten mogen volgend jaar niet meer worden gehouden: 'Het is een traditie hier, jammer als dat verdwijnt'
Volgens minister Adema horen de dieren niet in een afgesloten ruimte te leven en kunnen de herten gevaarlijk zijn voor mensen. "Die ervaring hebben wij helemaal niet", zegt Willem Jansen, medewerker op het hertenpark. "We hebben hier mensen die op het park komen en voer kopen in het winkeltje en dit zelf aan de herten geven. De dieren eten de brokjes op, maar doen verder niets. Bezoekers zijn nooit gebeten of aangevallen, dus ik zie er weinig gevaar in."

Traditie

Het nieuws van het verbod kwam hard aan bij Lecluyze. "Na de Tweede Wereldoorlog zijn de eerste hertjes door koningin Wilhelmina geschonken. Het is echt een traditie hier. Groede en het Hertenpark zijn met elkaar verbonden dus het is heel sneu als dat in de toekomst weggaat."
Aan de andere kant kan Lecluyze ook wel wat begrip opbrengen voor het besluit. "Misschien is het inderdaad niet natuurlijk om ze achter hoge hekken te houden, maar ze horen wel bij dit park en de dieren en mensen staan bij ons op de eerste plaats."
Hertenkamp Groede
Desiree Leclyze en Willem Jansen bij het hertenverblijf in Groede © Omroep Zeeland
Kinderboerderijdieren zoals alpaca's, lama's, ezels, schapen, geiten en kamelen mogen wel gehouden worden. "Gelukkig hebben wij hier meer dieren dan alleen herten, maar we moeten onze naam ook aanpassen", zegt Lecluyze. "Het zal voor sommige cliënten een onbegrijpelijk besluit zijn. Maandag roepen we ze bij elkaar om het verbod uit te leggen en ze te verzekeren dat de herten niet per direct zullen verdwijnen. Verandering is voor de meeste mensen lastig, maar voor onze medewerkers al helemaal. Vandaar dat we ze gerust moeten stellen."

Nieuwe kansen

Een hert kan zo'n tien jaar oud worden en in gevangenschap zelfs twintig jaar. "We hebben dus nog zeker tien jaar om van de herten te kunnen genieten. Mocht het echt zo ver komen dat ze er niet meer zijn dan moeten we naar alternatieven op zoek", vertelt Lecluyze.
In het bestuur wordt hier al over nagedacht. "We willen misschien oude Zeeuwse landbouwdieren. We moeten het van de positieve kant bekijken, wie weet biedt het in de toekomt ook weer nieuwe kansen voor het park", aldus Lecluyze.