Nieuwe rotonde Hansweert nog voor de bouw al overbodig

Tien gezonde bomen zijn al weggepakt om plaats te maken voor een nieuwe grote rotonde midden in Hansweert. Het verkeersplein is belangrijk om grote lijnbussen veilig te laten keren. Maar nog voor de bouw daadwerkelijk start, is de de rotonde al zinloos. Door een nieuw plan van de provincie keren bussen niet meer in het dorp, maar op een rotonde vlak voor het dorp.
Nieuwe rotonde Hansweert
De plek van de nieuwe rotonde, waar al 10 bomen zijn weggehaald © Omroep Zeeland
Inwoner en voormalig wethouder Kees Verburg stelde in november daarom vragen tijdens een inloopavond. Hij kreeg te horen dat ze het mee zouden nemen, maar dat aanpassing lastig werd, omdat de aanbesteding al was afgerond. Terugdraaien werd lastig.
Dat bleek vorige week toen de tien gezonde bomen bij de rotonde werden gekapt. De voorbereidingen voor de nieuwe rotonde zijn gestart op de kruising van de Boomdijk en de Kanaalstraat.

In het verleden was rotonde nodig voor veiligheid

De verbreding van de zeedijk in Hansweert is onderdeel van de dijkversterking rond het dorp. Het heeft op het hele gebied grote impact, waardoor het Waterschap al jaren bezig is met de ontwikkeling van plannen. In het verleden was de nieuwe rotonde als keerpunt voor bussen gewenst, maar nieuwe plannen maken de bouw zinloos omdat er straks geen bussen meer door Hansweert rijden.
De exacte kosten van de rotonde zijn niet bekend omdat ze in een compleet kostenplaatje van 159 miljoen zitten. Verburg vindt het vooral zonde en had gehoopt dat Waterschap en Provincie eerder zouden communiceren. De rotonde moet eind dit jaar klaar zijn.
Nieuwe rotonde Hansweert
De rotonde onder de zeedijk die door verbreding wordt verplaatst © Omroep Zeeland