Tot 8,5 jaar cel geëist tegen verdachten cocaïnesmokkel in Vlissingse haven

Het Openbaar Ministerie heeft forse straffen geëist tegen negen mannen die verdacht worden van grootschalige drugssmokkel in de Vlissingse haven en deelname aan een criminele organisatie. De hoogste straffen gaan naar de leiders van de groeperingen, de lagere straffen zijn voor de uithalers.
Portunus
Er werd tot 8,5 jaar cel geëist tegen de verdachten van cocaïnesmokkel © Omroep Zeeland
Acht mannen hoorden vandaag gevangenisstraffen tussen de 3 en 8,5 jaar cel tegen zich eisen. De verschillen in de strafmaat zitten in het aantal kilo's cocaïne waarbij de verdachten betrokken zouden zijn, het wel of niet bezitten van vuurwapens en het witwassen van geld.
Het OM eiste tegen een dertigjarige Vlissinger vorige week al vier jaar cel waarvan een jaar voorwaardelijk. Zijn zaak werd apart behandeld.
De rechtszaak van een tiende verdachte is uitgesteld. De 28-jarige man uit 's-Heer Hendrikskinderen zegde vorige week het vertrouwen in zijn advocaat op.
De strafeisen op een rij:
  • 28-jarige man uit Wemeldinge: 3 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf / geldboete van 20.000 euro.
  • 29-jarige man uit Vlissingen: 6 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf / geldboete van 50.000 euro.
  • 39-jarige man uit Wolphaartsdijk: 8 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf / geldboete van 50.000 euro.
  • 48-jarige man uit Middelburg: 7 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf / geldboete van 50.000 euro.
  • 26-jarige man uit Goes: 6,5 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf/ geldboete van 50.000 euro.
  • 27-jarige man uit Oost-Souburg: 4 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf / geldboete van 30.000 euro.
  • 41-jarige man uit Goes: 8,5 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf / geldboete van 50.000 euro.
  • 42-jarige man uit Wouw: 4 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf / geldboete van 50.000 euro.
  • 30-jarige man uit Vlissingen: 4 jaar gevangenisstraf waarvan één jaar voorwaardelijk / geldboete van 25.000 euro.
  • 28-jarige man uit 's-Heer Hendrikskinderen: zaak is uitgesteld.
Het meeste bewijs in deze rechtszaak komt uit de geheime chatberichten die de mannen via cryptotelefoons naar elkaar toestuurden. De politie kon in 2020 maandenlang meelezen en kwam zo vele criminele netwerken op het spoor, waaronder grootschalige drugssmokkel in de Vlissingse haven.

Bijeenkomst

Zo bleek uit de geheime chatberichten dat de mannen bespraken wie voor het juiste gereedschap zou zorgen om de drugs uit de wand van een schip te halen, wie op welke positie stond ingepland volgens het werkrooster en wie welk bedrag zou krijgen voor het uithalen van de coke.

'Vrouwtje dat stage loopt'

Uit het chatverkeer bleek ook dat er niet alleen bij havenmedewerkers sprake was van corruptie, maar dat de tentakels van de criminelen veel verder reikten. "Dat vrouwtje dat stageloopt bij Kloosterboer zorgt dat alles op groen komt", schreef één van de verdachten. Dit duidt erop dat zij ervoor zorgde dat bepaalde vrachten niet gecontroleerd zouden worden op drugs door de douane.

Verweer tegen EncroChat

De advocaten van de verdachten voeren overigens woensdag gezamenlijk verweer tegen het gebruik van EncroChat-berichten als bewijs in deze zaak. Ze vragen zich af of dit rechtmatig is verkregen door de politie en het OM.
Portunus, inval bij woning in Wolphaartsdijk op 1 juli
Op 1 juli viel de politie op verschillende plekken binnen © HV Zeeland
De officier van justitie benadrukte tijdens zijn requisitoir de ernst van deze rechtszaak. Het gaat om een criminele organisatie die in totaal 1.800 kilo coke zou hebben ingevoerd. Ook werden er vuurwapens gevonden, uithalers geronseld en crimineel verdiend geld witgewassen.

Rivaliserende groepen

Overigens werkten niet alle tien verdachten samen. Er was sprake van twee rivaliserende groepen die actief waren in de Vlissingse haven. Dat de 28-jarige verdachte uit Wemeldinge voor beide organisaties werkte, zette dan ook kwaad bloed.
Naast alle informatie uit de chatberichten, kwamen er ook tips over enkele verdachten binnen via het Team Criminelen Inlichtingen van de politie.
Wat de rechtbank een passende straf vindt voor de verdachten, horen ze pas op 7 april. De rechters nemen uitgebreid de tijd om uitspraak te doen in de drugssmokkelzaak met tien verdachten.