Ongena: 'Ik heb mensen bij Hoek in mijn hart gesloten, maar hoef sommigen ook nooit meer te zien'

"Deze groep heeft iemand nodig die er heel strak bovenop zit. Ik ben geen politieagent en wil die ook niet zijn." Trainer Pieter Ongena diende gisteravond zijn ontslag in bij Hoek na de nederlaag van 4-7 tegen koploper GVVV uit Veenendaal. Hij kijkt met een dubbel gevoel terug naar de afgelopen maanden.
Pieter-Ongena-Hoek
Pieter Ongena verkeerde in zwaar weer bij Hoek © Orange Pictures
"Gisteren kwam er een resultaat bij dat voor mij de druppel was. Als coach moet je dan ook de vraag durven stellen of je de motivatie nog kan vragen aan de spelers. Dat gevoel had ik niet meer. Dan moet je eerlijk zijn tegenover de club en de spelers. En vooral ook naar jezelf." En dat heeft Ongena gedaan.

Politieagent

Ongena had al besloten dat hij na dit seizoen Hoek zou verlaten, maar zijn vertrek kwam toch eerder dan verwacht. "Na de wedstrijd van Barendrecht, waar we na tien minuten met 2-0 achterstonden, heb ik de ploeg een donderspeech gegeven. Ik denk alleen niet dat je elke week een donderspeech kan geven. Ik voel alleen wel dat deze ploeg iemand nodig heeft die daar heel streng boven staat. Ik ben geen politieagent of schoolmeester en wil die ook niet zijn", aldus de trainer uit België.
Ongena kijkt met een dubbel gevoel terug op zijn periode als trainer van Hoek
Nadat Ongena zijn vertrek kenbaar had gemaakt bij voorzitter Ad van Langevelde werd in zijn bijzijn de spelersgroep toegesproken. "Daar zijn harde woorden gevallen richting bepaalde spelers, die confronterend waren. Ik heb me toen bewust afzijdig gehouden."
Voetbal Barendrecht - Hoek
De spelers van Hoek balen na een tegentreffer tegen Barendrecht (archief) © Orange Pictures
Ongena was sinds oktober trainer van Hoek. Hij was na het vertrek van Björn De Neve eerst op interim-basis hoofdtrainer. Na een voortvarende start, met onder meer een 6-0 overwinning op DOVO, gaf het Hoek-bestuur hem de rest van het seizoen het vertrouwen. Ongena kijk nu met een dubbel gevoel terug op de afgelopen maanden. "Ik ben zeer blij dat ik de kans heb gekregen bij Hoek, maar anderzijds is het ook vroegtijdig afgelopen en dat is wrang. Ik hou er mensen aan over die ik graag heb, maar er zijn ook mensen die ik nooit meer hoef te zien", aldus de trainer.

Tijd voor gezin

Voorlopig gaat Ongena genieten van zijn gezin. De honneurs bij Hoek worden vooralsnog waargenomen door assistent-trainer Quincy Rombaut en keeperstrainer Griffin de Vroe.
-1-
-2-