Leerlingen van praktijkschool De Sprong Terneuzen krijgen 'verslavingsles'

Leerlingen van De Sprong in Terneuzen krijgen vandaag voorlichting over verslavingen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat één op tien mensen een verslaving ontwikkelt in zijn leven, waarvan de oorzaak vaak in de puberteit ontstaat. Volgens stichting Be Aware moeten kinderen daarom bewust worden gemaakt van de gevolgen en de gevaren van een verslaving.
Vapen
Roken is één van de verslavingen waar Be Aware voor waarschuwt © ANP
"Jongeren zijn gevoeliger voor verslavingen. Wij willen de kinderen vooral leren hoe een verslaving werkt en wat het kan doen", vertelt Kelly Roelofs van Stichting Be Aware. "We hebben een opdracht waarbij ze een goede en slechte gewoonte opschrijven. Dan krijgen ze huiswerk: die slechte gewoonte vier weken niet doen. De leerlingen gaan dan protesteren en roepen dat ze dat niet kunnen. Dat is dus het gevoel van verslaving."

Ontstaan van verslaving

Volgens Kelly Roelofs raak je niet meteen verslaafd aan iets. "Het begint altijd met uitproberen, kijken hoe het is. Is het leuk, dan doe je het vaker met je vrienden. Neem het voorbeeld van een game. Dat is leuk om te doen, veel leuker dan je huiswerk maken. Daar krijg je discussies over met je ouders, en die vinden dat je moet minderen. Maar dan kom je erachter dat dat minderen niet meer lukt. Dan is het willen overgegaan in het moeten."

'Straks een sigaretje roken'

Willem Vogels is 20 jaar verslaafd geweest aan "alles wat je kan bedenken." Deze negatieve periode uit zijn leven heeft hij nu omgezet in vele positieve levenslessen: "Ik stond al voor de klas in mijn verslaafde periode. In plaats van muziekles probeer ik nu in gesprek te gaan met jongeren over hun ervaringen met verslaving. Hopelijk kan ik ze daarmee andere keuzes laten maken dan ik in mijn leven gedaan heb." Voor een 14-jarige leerling heeft de workshop (nog) niet het gewenste effect: "Ik ga straks denk ik wel even een sigaretje roken."
De 14-jarige leerling is een schoolvoorbeeld van iemand voor wie de workshop is bedoeld. Hij kan op zijn jonge leeftijd de drang naar een sigaret niet meer stoppen: "Ik probeer het wel, maar twee dagen geleden heb ik toch weer een sigaret gerookt omdat ik toen in de problemen zat met school. Dat zijn momenten dat het mis gaat."

Vluchten door middel van drugs

Ook de workshop helpt hem niet: "Je hoort dat roken niet goed is, en wat voor slechte dingen er in sigaretten zitten. Dat is natuurlijk wel goed om te horen, maar dat wist ik allemaal al. Dat verandert voor mij niks." Voor de 35-jarige Willem Vogels begon zijn negatieve spiraal rond dezelfde leeftijd. Hij herkent het gevoel dan ook: "Een verslaving begint niet zomaar, daar zit een hoop onder. Dat moet eerst aangepakt worden. Ik vluchtte door middel van drugs voor mezelf en mijn problemen." Inmiddels is Vogels bijna een jaar clean: "Volgende week donderdag is het een jaar. Die datum betekent meer voor me dan mijn verjaardag."
Stoppen is dan ook lastig. Slechts drie van de tien mensen komen van een verslaving af. "De anderen vallen terug en beginnen weer. Het is dus belangrijk om de jongeren nu al bewust te maken van de gevaren om verslavingen te voorkomen", legt Roelofs uit.
Dit is een bericht in samenwerking met GO-RTV.