Genoeg aanmeldingen, 300 Zeeuwen buigen zich binnenkort over de Zeeuwse zorg

Voor het burgerberaad over de Zeeuwse Zorg hebben zich bijna 800 mensen opgegeven. Daar worden nu driehonderd mensen uit geselecteerd, die mee gaan denken over de toekomst van de Zeeuwse zorg. Dat zijn mensen van alle leeftijden, uit heel Zeeland.
Burgerberaad Zorg Zeeland uitnodiging Inge Tra CZ sporthal De Stenge Heinkenszand
Inge Tra van Burgerberaad Zorg Zeeland in De Stenge in Heinkenszand © Omroep Zeeland
In totaal gaat het om 770 aanmeldingen. "De laatste aanmelding was gisteravond om 23.35 uur", lacht Inge Tra van het burgerberaad. Inschrijven kon tot 00.00 uur. Ze is blij met dat aantal. "Zo kunnen we ervoor zorgen dat we een goede mix hebben van de Zeeuwse bevolking." Tussen de aanmeldingen zitten ook voldoende jongeren. Tra: "Die kunnen er zeker vanuit gaan dat ze worden geselecteerd."
Wie zich heeft aangemeld, hoort vandaag of-ie geselecteerd is. Het Burgerberaad Zorg Zeeland gaat volgende week zaterdag van start in Heinkenszand. Tra: "Dan gaan ze samen in gesprek om onderwerpen te bepalen, wat zij belangrijk vinden als het gaat om de zorg in Zeeland en op welke manier ze daar als inwoners een bijdrage aan kunnen leveren." Voor de zomer komt de groep met plannen en aanbevelingen.
Wat gaat het burgerberaad doen?
Het is de bedoeling dat het Burgerberaad Zorg Zeeland met uitgedachte voorstellen komt die de problemen in de zorg kunnen verlichten. Het burgerberaad is een initiatief van zorgverzekeraar CZ in samenwerking met de Zeeuwse gemeenten, zorgorganisaties, de provincie Zeeland en onderwijsinstellingen.
Zaterdag 11 februari is de eerste bijeenkomst: 300 Zeeuwen gaan aan overlegtafels met elkaar in gesprek. Wat zijn ieders ervaringen? Wat kan beter? Uit de grote brainstorm worden de belangrijkste onderwerpen gekozen die vervolgens op volgende bijeenkomsten in kleinere groepen verder onderzocht en uitgedacht worden.
Op 3 juni stemt het hele burgerberaad over alle voorgestelde plannen. Die aangenomen voorstellen komen in een 'inwonersakkoord'.
Het is niet de bedoeling dat dit document in een la verdwijnt, benadrukken de Zeeuwse gemeenten, zorgverzekeraar CZ en Zeeuwse zorgorganisaties. Zij hebben zich nu al gebonden aan de uitkomst en geven aan alle voorstellen ook echt te willen doorvoeren.
Overigens kan iedereen, of ze zijn ingeloot of niet, meedenken met de zorg in Zeeland. Dat kan via de website www.denkmeezorgzeeland.nl.