Evenementenbeleid Vlissingen onder vuur: 'We willen een helpende hand, geen bestraffend vingertje'

Geef aan waar een bepaald evenement in Vlissingen mag worden georganiseerd en waar pertinent niet. Deze suggestie doet de Vlissingse evenementenbranche aan het gemeentebestuur, nadat de afgelopen tijd om verschillende redenen er van alles niet doorging in Vlissingen: Rescue, de Nieuwjaarsduik en komend Pinksteren: Cuisine Machine. De invoering van zogenoemde 'locatieprofielen' moet organisatoren in ieder geval meer duidelijkheid geven. Op 2 maart praat de Vlissingse evenementenbranche er met de gemeenteraad over.
Traumahelikopter tijdens Rescue Vlissingen in 2018
Traumahelikopter tijdens Rescue Vlissingen in 2018 © Conny van der Horst
Volgens Louk Peperkamp van de Lasloods zorgen de locatieprofielen voor zekerheid, bij de evenementenbranche, maar ook bij bewoners van de binnenstad. "Iedereen weet dan op welke locatie men een bepaald evenement kan verwachten." Hij doet samen met zijn collega's deze suggestie op een moment dat er veel kritiek is op het Vlissingse evenementenbeleid, niet allen van ondernemers maar ook van de politiek.
Ik bereid alles in detail voor, maar de gemeente vertrouwt daar niet op.
Louk Peperkamp van Cuisine Machine
De kritiek richt zich met name op de werkwijze van de afdeling vergunningen. "Vroeger werkte die nauw samen met organisatoren", zegt Peperkamp, die in december liet weten dat het meerdaagse foodtruckfestival Cuisine Machine stopt. "Nu werken ze eerder tegen. Ik ben als organisator verantwoordelijk als er iets misgaat bij een evenement. Daarom bereid ik alles tot in detail voor. Maar de gemeente vertrouwt daar niet meer op."

Geen grote evenementen meer

Volgens hem duurt het aanvragen van een vergunning veel te lang. "Hierdoor kan ik als ondernemer mijn werk niet meer doen. Daarom organiseer ik geen groot evenement meer. Je moet organisatoren helpen, niet tegenwerken." Hij verwijst naar Rotterdam, waar voor bepaalde evenementen met maximaal 500 bezoekers organisatoren geen vergunning meer hoeven aan te vragen. "Je moet het wel aanmelden, dat kan heel gemakkelijk via de website van de gemeente. Het scheelt een heleboel papierwerk."
Cuisine Machine in 2019
Cuisine Machine in 2019 © Omroep Zeeland
Vorig jaar augustus ging Rescue Vlissingen niet door. Dat had in eerste instantie met de veiligheid te maken, maar volgens de organisatie was de gemeente ook niet echt behulpzaam bij de vergunningsaanvraag. Inmiddels hebben er diverse gesprekken plaatsgevonden tussen gemeente en organisatie en gaat Rescue dit jaar op 9 augustus in Vlissingen weer door. De organisatie huurt een extern bureau in om de vergunningsaanvraag in orde te maken.
Ook Angelique Duijndam, voorzitter van Keti Koti Zeeland, heeft inmiddels haar ervaringen met de afdeling vergunningen. "Omdat 150 jaar geleden de slavernij werd afgeschaft, wil ik op 8 juli een kleinschalig cultureel festival in de Scheldestraat in Vlissingen organiseren. De gemeente stelt echter als eis dat ik allerlei maatregelen neem wat betreft de beveiliging. Maar daar heeft Keti Koti Zeeland helemaal geen geld voor."

'Sfeer op afdeling vergunningen totaal verziekt'

Onderzoeksbureau Respons peilde vorig jaar de stemming onder organisatoren van evenementen in Vlissingen. De conclusies logen er niet om. Volgens de ondernemers is de inzet van de gemeente rond het evenementenbeleid 'ondermaats'.
Een evenementenorganisator, die anoniem wil blijven, drukt zich minder diplomatiek uit: "De sfeer op de afdeling vergunningen is totaal verziekt. Als vroeger iemand een evenement wilde organiseren, gebeurde dat in goed overleg tussen organisator en gemeente. Nu is het aan de ene kant de organisator en aan de andere kant de gemeente, die bij het minste of geringste met een beroep op de regels op de rem trapt. We willen een helpende hand, geen bestraffend vingertje."
Nieuwjaarsduik
De nieuwjaarsduik in Vlissingen in 2019 © Jan Daniels
Dat het aanvragen voor evenementenvergunningen beter kan én moet, daarvan is ook het college van B&W overtuigd. In de beantwoording van vragen van de Lokale Partij Vlissingen (LPV) schrijft het college: "Uit de evaluatie van onderzoeksbureau Respons blijkt dat er in het gemeentelijk vergunningenproces verbeteringen mogelijk zijn. De verminderde aanvragen voor evenementen passen niet in de beeldvorming van Vlissingen als evenementenstad."

Fouten in het verleden

Volgens Louk Peperkamp leert het gemeentebestuur niet van fouten uit het verleden. "Nu wil men weer van het Scheldekwartier een nieuw bruisend stadshart maken. Maar kijk nou eerst eens naar plannen die in het verleden halfslachtig of slecht zijn uitgevoerd, bijvoorbeeld rond winkelcentrum De Fonteyne. Daar waren allerlei mooie plannen, waar echter niets van is terechtgekomen. Breng nou eerst eens een plan tot een goed einde, voordat je weer iets nieuws verzint."
Hij kijkt vol spanning uit naar 5 mei. "Dan wordt het Bevrijdingsfestival gehouden. Het zal zeker doorgaan, maar het is nog steeds niet bekend waar dat in Vlissingen zal gebeuren. Het is over twaalf weken, dat lijkt nog ver weg. Maar er moet van alles voor worden georganiseerd. Dan helpt het als de evenementenorganisatoren er in een vroeg stadium bij worden betrokken."

'Niet op de stoel van de organisator'

De gemeente zegt in een reactie op de hoogte te zijn van de kritiek uit de evenementenbranche. "Deels herkennen wij die, deels ook zeker niet. Iedereen begrijpt dat de landelijke veiligheidseisen de laatste tijd zijn toegenomen. Inmiddels is het vergunningenproces op orde en zijn we samen met organisatoren gestart met het ontwikkelen van een nieuw evenementenbeleid. Hierbij zoeken we de balans tussen de verantwoordelijkheid van de organisatoren en de facilitering van de gemeente. De gemeente wil helpen, maar gaat niet op de stoel van de organisator zitten."
Dit is een artikel van WFM96.