Maria Magdalena zorgt voor vertraging van restauratie kerk Goes: 'Ze jaagt ons op kosten'

Ze is drie meter lang en het symbool van de stad Goes. Het beeld van Maria Magdalena. Ze is van de kerk gehaald voor een opknapbeurt. De restauratie van het beeld op de Heilige Maria Magdalenakerk zou eigenlijk morgen afgerond moeten zijn, maar dit is uitgesteld. Het beeld heeft roestplekken en scheuren en dat valt tegen: "Het is bijzonder jammer", stelt bouwkundige Cees Pieters.
Heilige Maria Magdalenakerk Goes
Maria staat normaal gesproken boven de ingang van de Heilige Maria Magdalenakerk in Goes © Cees Pieters
Het gietijzeren beeld zou eigenlijk alleen naar de werkplaats gaan om door een schilder in de verf te worden gezet. Ze zou er dan weer twintig tot dertig jaar tegenaan kunnen: "Stralend aan de voorgevel", aldus Pieters. Maar Maria Magdalena straalt nog niet.

Scheurtjes

Er bleken scheurtjes in het beeld te zitten: "Met die scheurtjes loop je het risico dat er meer schade komt. Sowieso komt de roest door die scheurtjes direct terug. Daarom is het beeld nu naar een smederij en dan moet het op alle plaatsen worden doorgelast zodat het dicht zit. De schilder werkt het dan verder af."
Cees Pieters
Cees Pieters bij de kerk © Omroep Zeeland
Door deze vertraging kan het beeld nu niet morgen teruggeplaatst worden, wat oorspronkelijk de planning was: "Dat is bijzonder jammer, want we wilden het project afronden met het terugplaatsen van het beeld. Dan gaat de rest van de steiger weg. We hebben de steiger nodig om het beeld er op te krijgen. Maar nu moeten we de steiger afbreken en dan moet Maria op een andere datum terugkomen."

Ze is de moeite waard

Al met al zorgt dat voor extra kosten: "Ze jaagt ons op kosten. Maar het is de moeite waard om haar terug te plaatsen. Dat is het zeker waard", vindt Pieters. Ze moet en zal dus terugkomen op de kerk, pal boven de ingang. Waarschijnlijk gebeurt dat deze zomer: "Dan gaat het echt gebeuren. Voordat het geschilderd wordt, wil ik het beeld zien en kijken of het goed doorgelast is. Zodat we zeker weten dat Maria geplaatst wordt. Ik wil haar op de begane grond zien en bekijken of alles goed is zodat het zeker in orde komt."