Onzekere toekomst vissers onderwerp van grote studie: 'Dat zijn emotionele gesprekken'

De visserij staat voor een flinke uitdaging. De overheid wil dat er minder vissersschepen overblijven om de natuur te sparen, en koopt bedrijven uit. Maar wat doet deze onzekere toekomst met de vissers zelf, hun families en de vissersgemeenschap? Dat onderzoeken onderzoekers van Wageningen University & Research.
Vissersboot voor de regenboog
Vissersboot bij de Brouwersdam © Hans Huvers
De onderzoekers brengen in kaart wat het sociaal culturele belang is van visserij. Visser zijn is in veel gevallen meer dan een beroep, zegt onderzoeker Marloes Kraan. "Het draagt bij aan hun identiteit, het is een heel belangrijk deel van wie ze zijn en hun verhaal. En hun verhaal is weer verankerd in hun hele familie en vaak ook weer in de visserijgemeenschappen."
Wat ook meespeelt: veel visserijgemeenschappen bevinden zich in krimpregio's. "Zo'n activiteit biedt zo'n regio veel meer dan alleen het beroep", zegt Kraan. Wat er precies met het onderzoek gebeurt, is voor de politiek, zegt de onderzoeker. "Ik denk dat het voor politici prettig is dat ze kunnen meewegen dat als de vloot kleiner wordt, dat enorme consequenties kan hebben in bepaalde regio's."

'Emotionele gesprekken met vissers'

Met een enquête willen onderzoekers van de vissers en hun vrouwen zélf horen wat de gevolgen zijn van alle veranderingen en bedreigingen die op hun leven en broodwinning afkomen. De universiteit van Wageningen vraagt de vissers hoe het met ze gaat, hoe ze hun toekomst zien, of ze wel of niet van plan zijn om te stoppen, maar ook hoe zij hun visserijgemeenschappen zien veranderen.
Het zijn familiebedrijven. De keuzes gaan niet alleen over het erfgoed van je voorouders, maar ook over de toekomst van je kinderen.
Onderzoeker Marloes Kraan
Daarnaast zijn de onderzoekers de straat opgegaan, bijvoorbeeld in Arnemuiden, Zierikzee en Yerseke. "In die plaatsen hebben we vooral gekeken naar cultureel erfgoed: zien wij visserij terug in deze gemeenschappen?", vertelt Kraan. En er zijn gesprekken met vissers. De eerste gesprekrondes zitten er inmiddels op.
"Die zijn erg emotioneel", omschrijft Kraan. "Het zijn familiebedrijven. De keuzes gaan niet alleen over het erfgoed van je voorouders, maar ook over de toekomst van je kinderen."