Vlissingse bibliotheek opent 's avonds en op zondag deuren, zónder personeel

's Avonds nog een nieuw boek halen, je scriptie schrijven of op zondagochtend rustig je krant lezen? In de bibliotheek in Vlissingen kan je - als lid - voortaan ook terecht als er geen medewerkers meer zijn. Zoals 's avonds, in het weekend en op feestdagen. Leden kunnen daarvoor een speciale toegangscode aanvragen.
ZB Bibliotheek Vlissingen in bioscoop
ZB Bibliotheek Vlissingen © Omroep Zeeland
Het is niet voor het eerst dat de Vlissingse bibliotheek open is buitenom de reguliere openingstijden. In het verleden was dat geen succes. "We zijn toen gestopt omdat er toch wat dingen gebeurden als het personeel niet aanwezig was", vertelt Antoinette van Zanten van de bibliotheek. "We vonden 's ochtends een hoop vuiligheid, soms kwamen er groepen jongeren die zich niet prettig gedroegen."
Om dat te voorkomen registreert de bibliotheek wie er binnen is. "Vandaar dat je lid moet zijn." Ook hangen er meer camera's. "Zo kunnen we altijd zien wie aanwezig is en wat er gebeurt, zodat we daar wat meer controle over hebben." De bibliotheek blijft niet dag en nacht open, maar volgt de openingstijden van CineCity. De bieb zit namelijk in het pand van de bioscoop. Van Zanten: "Zolang de film draait, zijn wij ook open."