Elf bijzondere vrachten en boten op de Westerschelde die scheepsspotters deden watertanden

Een stopcontact, een onderzeeboot en een ziekenhuisschip. Er is al heel wat bijzonders over de Westerschelde gevaren of vervoerd. Een overzicht:
Scheepsspotters bij het 'stopcontact'
Scheepsspotters bij het 'stopcontact' © Omroep Zeeland

Een drijvend stopcontact

Een windenergieplatform van vijf verdiepingen voer vanmiddag over de Westerschelde. De Baltic Eagle is onderweg naar het Duitse eiland Rügen. Daar komt het voor de kust te liggen om de energie van 52 windmolens om te zetten naar stroom voor zo'n 475.000 huishoudens.
Stopcontact op de Westerschelde

Een Russische duikboot

Niet alleen vandaag kwam er iets bijzonders voorbij op de Westerschelde. Je kan het je nu misschien niet meer voorstellen: een Russische duikboot in de Westerschelde. Het werd in 2019 niet gestuurd door het Kremlin, maar door het Belgische themapark Seafront.
De Russische duikboot bij vertrek in de haven van Zeebrugge
De Russische duikboot bij vertrek in de haven van Zeebrugge © Agentschap maritieme dienstverlening en kust
De duikboot was een van de attracties van het park over zee en zeevaart, vis en visserij. 23 jaar lang lag de duikboot in de jachthaven van Zeebrugge, maar in de loop van de jaren werd de boot dusdanig aangetast door het zeewater dat onderhoud te duur werd. Op 14 juni werd de duikboot daarom naar zijn laatste rustplaats gesleept, over de Westerschelde.

De sluisdeuren en -bruggen Nieuwe Sluis

De bouw van de Nieuwe Sluis in Terneuzen nadert stukje bij beetje verder zijn einde. Maar voor zo'n sluis heb je twee belangrijke onderdelen nodig: de sluisdeuren en -bruggen. Die werden in China gebouwd en kwamen met een enorm transportschip aan in Zeeland. Het schip van 245 meter lang en 42 meter breed kon niet zomaar de haven binnenvaren. Eerst moest het schip worden gedraaid om vervolgens achterstevoren te kunnen aanmeren.
Aankomst onderdelen van Nieuwe Sluis in Vlissingse haven trekt veel bekijks

Broedeiland voor visdiefjes

Om de overlast van visdiefjes in het centrum van Terneuzen op te lossen, werd vorig jaar een broedeiland gemaakt voor de vogels. Het drijvende ponton werd in Vlissingen-Oost gedoopt en te water gelaten. Het kunstmatige eiland van 26 bij 6,5 meter werd richting Terneuzen verscheept waar het net buiten de stad kwam te liggen.
Hier moeten de visdiefjes straks op broeden
Hier moeten de visdiefjes straks op broeden © Omroep Zeeland

Een dok

Dit maak je ook niet dagelijks mee: een compleet dok dat wordt vervoerd over de Westerschelde. Het dok is 120 meter lang en dertig meter breed en werd verplaatst van Hansweert naar Vlissingen-Oost omdat scheepswerf Reimerswaal op de nieuwe locatie verder kon uitbreiden.
Bijzonder doktransport naar Vlissingen

Marineschip Johan de Witt

Naast bijzondere vrachten zijn er ook een aantal bijzondere schepen over de Westerschelde gekomen. Begin vorig jaar werd het kolossale marineschip Johan de Witt naar scheepsbouwbedrijf Damen gebracht. Het schip kreeg daar een uitgebreide onderhoudsbeurt, een soort apk-keuring. De boot trok veel bekijks. "En als oud-marinier is het helemaal geweldig om dit voorbij te zien komen", vertelde Hanjo Huising toen enthousiast.
Schip Johan de Witt terug op het oude honk: 'Geweldig om dit voorbij te zien komen'

Ziekenhuisschip Global Mercy

Meer dan honderd scheepsspotters zochten eind 2021 bij de Bocht van Bath een plekje op de dijk om de Global Mercy te bewonderen. Het schip werd in China gebouwd en werd in Antwerpen ingericht als ziekenhuisschip. Met 199 ziekenhuisbedden en zes operatiekamers is de Global Mercy het grootste ziekenhuisschip ter wereld. Het schip werd vervolgens naar Afrika gevaren om hulp te bieden aan de armste landen op het continent.
Ziekenhuisschip Global Mercy over Westerschelde
Ziekenhuisschip Global Mercy in de Bocht van Bath © Alexander Hoogstrate

'Ingewikkeldste schip ooit'

Scheepswerf Damen in Vlissingen bouwde in 5 jaar tijd het 'ingewikkeldste schip ooit'. De 160 meter lange ijsbreker Nuyina werd voor Australië gebouwd. "Wat is er eigenlijk niet aan boord?", lachte Joop Noordijk van Damen Shipyards. "Er zit een heel pakket aan sensoren op het schip om te kijken naar waterkwaliteit, luchtkwaliteit, om ijsdiktemetingen te doen, noem maar op."
Nuyina aankomst Vlissingen ijsbreker
De Nuyina wordt de haven van Vlissingen binnengesleept © Damen Naval Shipbuilding

Grootste containerschip

We gaan van het meest ingewikkelde schip, naar het grootste schip. Op 13 juni 2020 voer het grootste containerschip ter wereld nog één keer over de Westerschelde. Het Koreaanse schip HMM Algeciras had als enige containerschip ter wereld plek voor bijna 24.000 standaardcontainers. Op het 400 meter lange en 61 meter brede schip werken 23 bemanningsleden.
Inmiddels is het Koreaanse schip niet meer het grootste schip ter wereld, die eer is voor de MSC Tessa. En goed nieuws voor scheepsspotters: dat schip is in april in Zeeland te zien.
Grootste containerschip HMM algeciras vaart nog één keer over de Westerschelde
Grootste containerschip HMM algeciras © Jelle Zuidweg

Diepste containerschip

Je zult vast denken: we hebben de grootste en de ingewikkeldste al gehad. Wat hebben we nog meer in de Zeeuwse wateren gehad? Nou, de diepste! In de zomer van 2022 kwam de MSC Diletta voorbij gevaren. Met een diepgang van 15.90 meter is de MSC Diletta een van de diepst stekende schepen die over de Westerschelde mag varen. De maximaal toegestane diepte is 16 meter.
Record verbroken op de Westerschelde: containerreus vaart voorbij

Pioneering Spirit

De dijken stonden zwart van de mensen toen de Pioneering Spirit voorbij voer. Het grootste werkschip ter wereld is 382 meter lang en 124 meter breed. Het offshoreschip van rederij Allseas deed de haven van Vlissingen aan om een deel van een boorplatform af te leveren.
De Pionering Spirit is het grootste werkschip ter wereld
De Pioneering Spirit is het grootste werkschip ter wereld © Rederij Allseas