Woedend Hulst richt gifpijlen op minister: 'In 't Haagse is veel over ons gepraat, niet mét ons'

In ongekend scherpe woorden schrijft Hulst haar frustratie en woede over de gang van zaken rond de ontpoldering van de Hedwigepolder van zich af. De minister van natuur en stikstof Christianne van der Wal krijgt er flink van langs in een 'brief van afkeuring, dan wel treurnis'. Hulst hekelt de Haagse arrogantie, die voor een kloof zorgt tussen "Randstad en Randland".
Water de Hedwigepolder in
De ontpolderde Hedwige is één grote blubberbak volgens Hulst. © Omroep Zeeland
De brief dateert van eind november, en was al aangekondigd, maar komt nu pas naar buiten. De brief werd gestuurd nadat de Hedwigepolder definitief kopje onder ging, een stap waartegen Hulst zich met hand en tand heeft verzet, zeker nadat bleek dat het Scheldewater was vervuild met PFAS.
Burgemeester Ilona Jense en het complete gemeentebestuur fulmineren in de brief dat ze met een 'gevoel van onvrede en onbehagen hebben moeten toezien hoe verontreinigd water van de Westerschelde is toegelaten tot de Hertogin Hedwigepolder'. "Voor u betekent dit waarschijnlijk niets meer dan het afsluiten van een langjarig dossier. Voor de gemeente Hulst en inwoners betekent dit opnieuw een verovering van het water op het land en een leven met onzekerheid aangaande de gezondheid, omdat met PFAS verontreinigd water de bodem van onze polder zal vervuilen."
Het vertrouwen is gedaald tot een absoluut dieptepunt.
Gemeente Hulst
Het gemeentebestuur vindt dat het Rijk ondemocratisch is omgegaan met de belangen van Hulst en dat de gemeente Hulst keer op keer buitenspel is gezet. "De hele procedure getuigt van weinig respect en empathie met de gevoelens en belangen van onze gemeente." Het vertrouwen van Hulst in de rijksoverheid is 'tot een absoluut dieptepunt' gedaald.
Hulst is ook kwaad vanwege de weigering van Den Haag om een bevolkingsonderzoek te laten doen, terwijl zowel minister Van der Wal als minister Mark Harbers van Infrastructuur zich zorgen maken om de gevolgen van blootstelling aan de chemische stoffen. Volgens de gemeente had het Rijk met zo'n onderzoek - 'dat bij onze Vlaamse buurgemeente wel is uitgevoerd' - de zorgen bij veel inwoners over hun gezondheid kunnen wegnemen. "Dat gaat volledig aan u beiden voorbij. De Overzeeuwse gebiedsdelen zijn kennelijk niet belangrijk genoeg om hier over na te denken."
Laatste oogst Hedwigepolder
Een bordje tegen het ontpolderen van de Hedwigepolder © Omroep Zeeland
Ondanks eerdere brieven en gerechtelijke procedures is het Hulst niet gelukt om het Rijk te weerhouden van "een toekomstige dwaling met mogelijk desastreuze gezondheidsrisico's voor de toekomst". De minister speelt 'willens en wetens' met de gezondheid van mensen, meent Hulst. "Europese belangen prevaleren boven de belangen van de eigen bevolking."

Eén grote blubberbak

Dat de landbouwpolder onder water moest, zit de gemeente nog steeds dwars. "Een mooie, buitengewoon vruchtbare polder met weilanden, akkers, bomen, waterpartijen en echte natuur is omgevormd tot één grote blubberbak." Hulst zit nu opgescheept met de gevolgen van ondoordacht beleid.
Burgemeester Ilona Jense wil de felle brief niet toelichten. Ze vindt dat alles al is gezegd over het onderwerp. Hulst heeft nog geen reactie vanuit Den Haag op de brief ontvangen.