Albert maakt frikandellen van krokodillenvlees: 'Ze zijn heel lekker'

Albert Seghers uit Clinge at vijftien jaar geleden voor het eerst krokodillenvlees in Thailand. Die smaak heeft indruk gemaakt, want sindsdien kreeg hij het idee om thuis ook krokodil te eten. Toen zag hij op de kalender dat het zaterdag 4 februari Nationale Frikandellendag is. "Ik dacht: hee, dit is het moment om er iets mee te doen", vertelt hij in Goedemorgen Zeeland.
Albert is de frikandellen aan het bereiden
Albert is de frikandellen aan het bereiden © Albert Seghers
Een bijzonder idee, maar de uitvoering bleek nog best lastig. Want ja, waar vind je in Zeeland - behalve bij Iguana in Vlissingen - krokodillenvlees? Nou, bijna nergens dus.

Krokodil uit de diepvries

"Er is moeilijk aan te komen", werd Seghers al snel duidelijk. Toch vond hij adressen in België, Duitsland en uiteindelijk ook in Nederland waar hij diepgevroren krokodillenvlees in kon kopen. Illegaal is het niet, maar wel aan de prijs. XXL-frikandellen zijn het dus niet geworden.
Voor het maken van de frikandellen heeft hij een bijzonder stuk van de krokodil gebruikt. "Ik heb het haasje gepakt, dat deel zit op de rug." Seghers heeft het gekruid met knoflook, koriander en gember. "Wel in poedervorm, want anders wordt het te drassig. Dan heb je veel paneermeel nodig en dat komt de smaak niet ten goede."
Het eindresultaat krokodil frikandel
Het eindresultaat © Albert Seghers
Vervolgens heeft hij er rolletjes van gemaakt, die werden in aluminiumfolie gewikkeld en uiteindelijk gekookt. Seghers heeft een paar dagen voor deze Frikandellendag alvast geproefd. Hoe het smaakt? "Ze zien er niet uit als een frikandel, maar ze zijn wel heel lekker!" Volgens de krokodillenkok heeft het vlees wat weg van kip, maar ook van vis.
Beluister het gesprek met Albert
Het probeersel is voor de thuiskok dus geslaagd, al wil hij wel iets meer variëren met het vlees. "Ik denk erover om er ook bitterballen van te maken, dat is ook een mogelijkheid." Seghers zal daarom 27 maart ook rood omcirkeld hebben in zijn agenda, want dan is het Nationale Bitterballendag.
Speciaal vanwege Frikandellendag probeerde Mark Rijk een broodje frikandel gezond: