Zeeland Refinery: 'We zijn geen collega maar een dierbare vriend verloren'

Een dag na het dodelijke ongeluk is het personeel van Zeeland Refinery in Vlissingen-Oost aangeslagen. Gisteren aan het begin van de middag kwam door nog onbekende oorzaak een medewerker van een onderaannemer om het leven. "We spreken in onze werkomgeving niet over een collega, maar over vrienden. De medewerkers hebben een dierbare vriend verloren."
Ook de traumahelikopter werd opgeroepen
Voor het ongeluk kwam onder meer een traumahelikopter ter plaatse © HV Zeeland
Op dit moment wordt door de arbeidsinspectie onderzocht hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren en onder welke omstandigheden. Duidelijk is wel dat het slachtoffer voor een onderaannemer werkte die 'heel specifieke werkzaamheden verricht' tijdens de grote onderhoudsstop bij Zeeland Refinery.
Na het ongeluk moesten er ook medewerkers naar het ziekenhuis. Aanvankelijk werd gemeld dat deze medewerkers gewond waren geraakt, maar dat blijkt niet te kloppen. "Deze mensen moesten preventief voor een controle mee naar het ziekenhuis. Na controle zijn ze allemaal terug naar de raffinaderij gekomen," legt Audrey van Dijk uit. Zij is onder meer hoofd personeelszaken bij het bedrijf.

'Met elkaar praten, zwijgen en onzekerheid delen'

Gisteren, maar ook vandaag zijn er verschillende bijeenkomsten georganiseerd voor het personeel en is Slachtofferhulp ingeschakeld. "Ze willen met elkaar praten, met elkaar zwijgen, onzekerheid delen. Het is voor iedereen anders. Maar we hebben veel steun aan elkaar."
Zeeland Refinery wil deze bijeenkomsten de komende weken dan ook blijven organiseren. "Dit is voor ons zo'n situatie die we zelf ook niet gewoon zijn. Daar staan we echt bij stil", vertelt Van Dijk.
De onderhoudsstop loopt door het ongeluk vertraging op, maar hoeveel is nog niet duidelijk. "Maar dat is voor nu ook niet belangrijk. Onze focus ligt bij het onderzoek en onze medewerkers."