Rotterdamse burgemeester moet meer samenwerken met Zeeuwse gemeenten: 'Kom eens op de koffie'

Rotterdam en Antwerpen moeten beter gaan samenwerken met de Zeeuwse havengemeentes in de strijd tegen drugssmokkel. Die oproep doet burgemeester Dijksterhuis van de gemeente Borsele bij RTV Rijnmond. Dijksterhuis nodigt in hetzelfde gesprek zijn Rotterdamse collega, Ahmed Aboutaleb, uit om eens langs te komen in Zeeland. "Kom eens op de koffie."
Burgemeester Gerben Dijksterhuis van Borsele
Burgemeester Gerben Dijksterhuis van Borsele © Omroep Zeeland
De burgemeesters van Rotterdam en Antwerpen trekken de laatste tijd steeds meer samen op in een hardere bestrijding van drugssmokkel via de havens. Het gevaar van die aanpak is volgens Dijksterhuis dat criminelen dan juist uitwijken naar zwakkere schakels zoals de Zeeuwse havens, omdat hier minder geld en manschappen beschikbaar zijn om drugssmokkel tegen te gaan.
We hadden eigenlijk om tien miljoen euro gevraagd om meer vaart te kunnen maken.
Burgemeester Dijksterhuis
Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft een jaarlijks bedrag van vier miljoen euro toegezegd om de drugssmokkel via de havens van Vlissingen, Terneuzen en Moerdijk beter aan te kunnen pakken. Burgemeester Dijksterhuis, die namens de Zeeuwse gemeenten het woord voert over de havens, wil niet ontevreden overkomen, maar: "We hadden eigenlijk om tien miljoen euro gevraagd om meer vaart te kunnen maken."
Ahmed Aboutaleb tijdens de Van Randwijklezing
Ahmed Aboutaleb tijdens de Van Randwijklezing in Vlissingen © Omroep Zeeland
"De focus ligt vanuit het Rijk vooral op Rotterdam en dat is op zich logisch, omdat het een groot en dichtbevolkt gebied is. Maar ik denk dat wij in aantal kilometers kade misschien wel net zo groot zijn als de haven van Rotterdam. En toch is de bezetting en aanpak hier anders georganiseerd," zegt de burgemeester.

Waterbedeffect

Dijksterhuis merkt ook dat de toenemende druk op Rotterdam om de drugscriminaliteit te bestrijden zijn weerslag heeft op de Zeeuwse havens. Door de afgelegen ligging, de anonimiteit en de beperkte bezetting bij politie en douane is Zeeland extra aantrekkelijk voor drugscriminelen.
Districtschef Zeeland bij de politie, Joost Manusama, valt de burgemeester bij in het interview met RTV Rijnmond. "Gelukkig werken we goed samen met de douane, marechaussee en de zeehavenpolitie uit Rotterdam", zegt hij. "En natuurlijk staat de kade hier vol als er een incident is. Maar normaal gesproken moeten we het doen met een beperkt aantal douane- en politieauto's. Dat maakt ons kwetsbaar.''

'Rotterdam, Antwerpen en Zeeland zijn een gebied'

"Voor criminelen zijn Antwerpen, Zeeland, Moerdijk en Rotterdam een gezamenlijk knooppunt in de internationale cocaïnehandel. Zij zien de hele Delta als één groot logistiek gebied. En ze kiezen per keer de plek waar op dat moment de mogelijkheid zich voordoet."
Onlangs werd bekend dat het aantal onderschepte kilo's cocaïne in de haven van Vlissingen vorig jaar was verviervoudigd ten opzichte van het jaar ervoor, terwijl het in Rotterdam juist was gedaald.