Drie keer scheepsrecht? Morgen nieuwe poging kantelen en inhijsen sluisdeur

Twee keer gooide de wind roet in het eten en moest het kantelen en inhijsen van de eerste sluisdeur in de Nieuwe Sluis in Terneuzen worden uitgesteld. Nu ziet het er naar uit dat het kantelen van de deur morgen gaat gebeuren en het inhijsen een dag later op dinsdag.
Sluisdeur
Vanmiddag is de sluisdeur het kanaal van Gent naar Terneuzen opgevaren, waar het morgen wordt gekanteld © Omroep Zeeland
Volgens de originele planning had de eerste sluisdeur al lang en breed op zijn plek moeten zitten en waren ze nu druk bezig met het monteren van de andere deuren en brug. Maar het is nogal een precieze klus, waarbij de wind een vervelende spelbreker kan zijn met grote gevolgen.
Daarom werd tot twee keer toe besloten het kantelen en inhijsen uit te stellen. Sinds vorige week ligt de eerste sluisdeur te wachten in de Nieuwe Sluis in Terneuzen.

Kantelen live volgen

Vanmiddag is de deur het kanaal van Gent naar Terneuzen opgevaren, waar het nu ter hoogte van een landtong, even buiten de sluis ligt te wachten om te worden gekanteld, dat gebeurt rond 12.00 uur. Dat is een bijzondere operatie, want de deur is 26 meter hoog, 62 meter breed, 9 meter diep en weegt 2.000 ton.
De operatie is te volgen op de openbare plekken langs het kanaal en rondom de Nieuwe Sluis, maar ook via de webcam. Wanneer de volgende deuren en brug volgen is nog niet bekend.