Klimaatactivisten 'voor dood' op de grond in Middelburg: 'Dit is een crime scene'

Tientallen actievoerders lagen vanmiddag, tijdens de maandelijkse test van het luchtalarm om 12.00 uur, 'voor dood' op de Geerevoetbrug in Middelburg. De actievoerders, lid van Extinction Rebellion, willen met de zogenoemde 'Die-in' aandacht vragen voor de klimaat- en ecologische crisis. "We willen hiermee aantonen dat het luchtalarm wel eens serieus kan worden. Dadelijk liggen we hier echt allemaal dood en dat besef is er nog niet", zegt actievoerder Emile Osinga uit Borsele.
De actievoerders hadden op de grond rondom zichzelf een witte lijn getekend.
De actievoerders hadden op de grond rondom zichzelf een witte lijn getekend © Omroep Zeeland
"De aarde en oceanen warmen op, de diversiteit onder de dieren verdwijnt en nu willen ze een kerncentrale plaatsen waarvan ze zeker weten dat dat pas over 15 jaar in werking kan gaan", vertelt Osinga verder. "Dat moet tot iedereen doordringen en de overheid moet er nu iets aan doen. Niet later, want dan is het te laat."

Extinction Rebellion

Extinction Rebellion is een internationale, activistische beweging die actie voert tegen klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit. Klimaatverandering en biodiversiteitsverlies leiden volgens de initiatiefnemers van de organisatie tot een ineenstorting van ecosystemen en daardoor ook tot uitsterving van planten en soorten waaronder de mens. Actievoerders van Extinction Rebellion kwamen een de afgelopen weken in het nieuws omdat ze de A12 hadden geblokkeerd.
De actievoerders hadden op de grond rondom zichzelf een witte lijn getekend. "Zoals een echte crime scene", zegt Osinga. "Want we leven op een crime scene en we kunnen het zelf stoppen."

'Op een vrede manier aandacht vragen'

Ook Mario Montenegro uit Nieuw- en Sint Joosland deed mee met de actie. "Ik vind het geweldig om te zien dat hier steeds meer mensen aan meedoen. Ook mensen die niet bij onze groep horen. Maar de bedoeling is om op een vredige manier aandacht te vragen voor het probleem en dat hebben we op deze manier wel kunnen doen."
De Zeeuwse actievoerders verzekeren dat dit niet de enige actie gaat zijn vanuit Extinction Rebellion. "Dit was nog wel een algemene actie, over de eerlijkheid en de betrokkenheid van burgers", legt Marjolein Oltheten uit Oud-Sabbinghe uit. Toch is de organisatie er wel eentje die bekend staat om het bijvoorbeeld afzetten of blokkeren van belangrijke wegen. "Maar of we de A58 af zullen sluiten, dat denk ik niet", lacht Osinga. "Die toeristen moeten natuurlijk wel naar Zeeland blijven komen."