Dit is rood, wollig en niet welkom in het Grevelingenmeer
Rode wollige bolletjes, zo ziet de nieuwe wiersoort eruit die is ontdekt in het Grevelingenmeer. Het zogeheten Teer pomponwier werd tot afgelopen zomer alleen gevonden in sommige gebieden langs de Middellandse Zee en komt verder in de hele wereld niet voor. Maar nu is de wiersoort ook hier gevonden.

"Heel apart", zo noemt Luna van der Loos, onderzoeker bij de Universiteit Gent en vrijwilliger bij Stichting ANEMOON de ontdekking van Teer pomponwier in het Grevelingenmeer. Hoe de wiersoort hier terecht is gekomen, is de vraag. "Misschien via de scheepvaart of via oestertransport. Dat ie op eigen kracht hier is gekomen, zou ook nog kunnen, maar is niet heel waarschijnlijk."
DNA-onderzoek
De nieuwe wiersoort is waarschijnlijk al langere tijd in het Grevelingenmeer aanwezig, want op sommige plekken is het wier inmiddels bodembedekkend aanwezig. "Het werd niet direct als een nieuwe soort herkend. Teer pomponwier lijkt op een ander wier. We kwamen er pas achter na DNA-onderzoek en goed kijken met de microscoop."

Wat precies de gevolgen zijn van de aanwezigheid van de uitheemse wiersoort is nog onduidelijk. "We gaan nu kijken hoe het zich verder verspreid. De wiersoort kan andere zeewieren verdringen, maar het kan ook dat de hoeveelheid weer afneemt."
De plantjes zien eruit als wollige bollen die over de bodem rollen. Het roodwier heeft daarom de Nederlandse naam Teer pomponwier gekregen.