Een miljoen euro voor de slimmerik die de oplossing heeft voor te volle elektriciteitsnetwerken

Stel, u laat een huis bouwen met zonnepanelen die niet aangesloten worden omdat ze de opgewekte stroom toch niet kwijt kunnen. Het elektriciteitsnet zit namelijk vol. Dat heet netcongestie en wil de 'Boost the Grid-Challenge' voorkomen. Deelnemende bedrijven bedenken ideeën om de vraag en aanbod van energie beter op elkaar aan te laten sluiten. Ze kunnen er ook financiële steun voor krijgen. Maximaal één miljoen euro.
Dit is het netcongestie werkt
Op Tholen en Schouwen-Duiveland zit het elektriciteitsnet regelmatig vol. Dat zorgt voor verspilling en vertraging van de verduurzaming van bijvoorbeeld woningen en bedrijven. Volgens Jeroen van Oijen van Dockwize is het zonde als zoiets voorkomt. "Bedrijven kunnen niet verder met waar ze mee bezig zijn en het zorgt voor vertraging bij bijvoorbeeld bouwprojecten. Onze challenge wil daarvoor met oplossingen komen."

Wereldwijde reacties

De Stichting Zeeuwse Publieke Belangen is een samenwerking tussen de Zeeuwse provincie, de Zeeuwse gemeenten en netwerkbedrijf Stedin Groep. Zij hebben een fonds opgericht om de energietransitie in Zeeland te stimuleren. Samen met innovatiebolwerk Dockwize zijn ze op zoek naar vernieuwende projecten om die netcongestie te voorkomen. Van Oijen: "We hebben 56 reacties uit heel de wereld gehad. Daar zijn uiteindelijk nu nog acht projecten van over die kans maken op financiële steun. Het is een voorwaarde dat het heel concrete plannen zijn met kans van slagen al is dat in deze fase altijd nog moeilijk te zeggen."

Brede ideeën

De acht bedrijven die geselecteerd zijn gaan qua ideeën alle kanten op volgens van Oijen. "Van het verduurzamen van een camping tot flexibele laadpalen. De beste projecten krijgen financiële steun. In juni besluiten we daar over."
Lennart Bijl met een krat vol kleine varens
Lennart Bijl met een krat vol kleine varens © Omroep Zeeland
Een van de acht kanshebbers is Own Greens in Burgh-Haamstede, een dochterbedrijf van Vitro Plus. Dat bedrijf kweekt varens en heeft tachtig procent van de wereldmarkt in handen. De planten worden twaalf uur per dag in een speciale ruimte belicht met roze led-licht en afzuiging voor de warmte. Dat alles kost volgens operationeel manager Lennart Bijl veel energie: "Ons bedrijf gebruikt net zoveel stroom als duizend woonhuizen. Zeker nu met de energiecrisis kost dat ons veel geld, dus willen we daar heel graag beter mee omgaan en erop besparen."

Slim belichten

Bijl heeft daarom een project bedacht om mee te doen aan de 'Boost the Grid-Challenge'. "We belichten de planten nu nog continu maar voor de groei maakt het niet uit of je ze op verschillende momenten licht geeft. Daarom willen we ze belichten op momenten dat er veel energie beschikbaar is en de prijs dus laag. Dat combineren we dan met zonnepanelen en een grote batterij zodat we het net kunnen ontzien en alles slim kunnen gebruiken."

Idee met grote gevolgen

Als dit idee blijkt te werken dan zou het gevolgen kunnen hebben voor de hele teeltsector volgens Bijl: "Andere kassen hebben soms precies hetzelfde probleem dus dit zou best interessant kunnen worden voor de hele sector als het goed werkt."