De winkel van Lizanne staat vol met kiloknallers met kleding

Alles moet nog een plekje krijgen en er moet nog even flink geoefend worden met de weegschaal. Maar Lizanne Hennessey is er bijna klaar voor. Vrijdag opent ze haar winkel in tweedehands kleding, waar niet per stuk kleding maar per kilo moet worden betaald. De eerste winkel in Zeeland staat in Middelburg aan Achter de Houttuinen.
Lizanne Hennessey
De winkel van Lizanne Hennessey opent vrijdag © Omroep Zeeland
Her en der staat nog een kledingrek vol tweedehands kleding te wachten op een definitieve plek. Er moet nog wat worden opgeruimd en dan kunnen de deuren van de Kilo Sale in Middelburg open. Maar alles een plekje geven en opruimen is niet de grootste klus die Lizanne nog te wachten staat. Dat is namelijk het werken met de weegschaal onder de knie krijgen.
Als ze maandagmiddag even proefdraait, doet het apparaat van alles, maar niet datgene wat Lizanne wil. "Maar ik heb nog drie dagen om er mee te oefenen." Het concept van de Kilo Sale is simpel. Je loopt door de winkel, pakt de kledingstukken die je wilt hebben, doet het bij de kassa in het mandje en niet het aantal kledingstukken maar het totale gewicht bepaalt de prijs.

Tijdelijke winkel

Het is een langgekoesterde wens van Lizanne om zo'n winkel in Middelburg te openen. Maar ze kon maar geen geschikt pand vinden. Met een beetje hulp werd ze gewezen op het lege pand van een bakker. Hier mag ze het komende half jaar gebruik van maken, omdat het pand dan wordt omgebouwd tot woonruimtes voor begeleid wonen. Ze hoopt van het najaar dan ook te verhuizen naar een definitievere locatie.

Alternatief voor fast fashion

Naar eigen zeggen is de Kilo Sale van Lizanne de eerste dergelijke winkel in Zeeland. In de rest van het land zijn dit soort winkels al wat langer een vertrouwd beeld. Als het Lizanne ligt zijn dit soort winkels de oplossing voor een groot probleem. "Dit is een goed alternatief voor fast fashion", kleding die bij de wat goedkopere kledingketens kan worden gekocht en na een paar keer dragen al wordt weggegooid.
"De kwaliteit is zo beroerd tegenwoordig", vertelt Lizanne verder. "Helaas belandt veel van wat we kopen uiteindelijk op vuilnisbelten in Kenia en Ghana. Echt verschrikkelijk."