Zierikzeese Willie Wortel (74) wil met z'n jetpack een ijsje halen, 'of een patatje'

Voormalig piloot en politicus Ad Los (74) wordt in zijn naaste omgeving ook wel Willie Wortel genoemd. In zijn schuur aan de Oosthavendijk in Zierikzee knutselt de uitvinder namelijk elke dag aan allerlei bijzondere apparaten. Hij bedenkt, ontwikkelt en maakt alles zelf.
Uitvinder Zierikzee
Ad Los (74) bouwde eerder deze duikboot, zie de video hieronder © Omroep Zeeland

Wanneer is deze interesse ontstaan?

"Ik was op jonge leeftijd al geïnteresseerd in techniek. Op 16-jarige leeftijd ging ik naar Amerika en daar kwam ik een gyrocopter tegen. Dat is een soort helikopter, maar dan anders aangedreven, veel kleiner en meestal zit je in de open lucht. Je kon hem ook zelf bouwen, dus toen ik terugkwam in Nederland ben er er gelijk aan begonnen. En na twee jaar vloog ik met mijn zelfgebouwde gyrocopter door de lucht. Dat kleurt je leven. Zo heeft dat eigenlijk als een rode draad door m'n leven gelopen."

Waarom vind je het zo leuk om dingen te bedenken en te maken?

"Ik kan moeilijk stilzitten en ben altijd bezig. Mijn hoofd staat niet stil. Het langzaam aan je voorbij kabbelende riviertje van het leven is niets voor mij. Ik zie heel veel van mijn leeftijdsgenoten op pad gaan met een caravan of camper. Overwinteren in Spanje of Portugal. Of ze gaan elke ochtend samen ontbijten bij IKEA of de HEMA. Dat gaan wij dus niet doen."

Zie je het als hobby of betekent het meer dan dat?

"Als het een hobby is, dan zie ik bijna mijn hele leven als hobby. Ik heb mijn hele leven lang gekozen voor de dingen die ik graag deed, waar ik geïnteresseerd in was. En een bijverschijnsel was dat ik er ook nog voor beloond werd. En ik denk dat dit een benadering is die ik iedereen kan aanraden. Ga dingen doen waar je van houdt."
Mijn interesse is groot en dat is dus soms ook een handicap.
Ad Los - uitvinder

Waar ben je momenteel mee bezig?

"Ik ben altijd wel met een aantal projecten tegelijkertijd bezig. Maar het meest bijzondere project waar ik momenteel mee bezig ben is om een jetpack te bouwen. Het ziet eruit als een duikerspak. Een paar flessen op je rug, raketjes ernaast, een gashendel waarmee je gas geeft en je vliegt. Het is het project dat bovenaan een lange lijst staat. En dat is ook beetje een struikelblok, omdat je maar één lichaam hebt. Er zitten ook maar vierentwintig uur in een dag en dat is dus eigenlijk te kort."

Hoe is dit idee ontstaan en waarom?

"De jetpack is geïnspireerd op een film van James Bond. Die vloog met zo'n ding in de film 'Thunderball' uit 1965. Ik heb die film ooit gezien en heb dat altijd onthouden. Want volgens mij is dat de droom van iedere man. Een aantal jaar geleden kwam ik een boek tegen over deze jetpack en dat heeft me op het idee gebracht om hem te bouwen. En als hij klaar is hij voor allerlei professionele doeleinden te gebruiken en vlieg ik er mee over de Nieuwe Haven om een ijsje te halen. Of een patatje."

Waar ben je het meest trots op?

"Ik gebruik liever het woord voldoening. En ik ben eigenlijk overal blij mee wat ik in de loop der jaren heb gemaakt. Maar als ik dan toch antwoord moet geven dan is dat de duikboot van Kuifje. Dat was echt een jeugddroom. In het stripboek 'De schat van Scharlaken Rackham' komt een eenpersoonsduikboot voor in de vorm van een haai. En die heb ik helemaal nagebouwd."
Kijk hieronder hoe één van zijn meest bijzondere creaties tot stand is gekomen en eruit ziet
De eenpersoons duikboot van Ad Los

Wat staat er allemaal nog op je verlanglijstje om te maken?

"Ik ben samen met mijn vrouw de afgelopen tijd bezig geweest om ons huis energieneutraal te maken. Dat project is nagenoeg afgerond, dus nu zijn we bezig om iets te maken waardoor we alle natuurlijke energie kunnen opslaan. Daarnaast heb ik ook nog een draagvleugelboot in de schuur staan die ik moet afmaken. En ik heb zo'n veertig projectoren overgenomen van het Omniversum waar ik ook nog wat mee wil gaan doen. Mijn interesse is groot, maar dat is dus soms ook een handicap."

Wat geeft je de meeste voldoening? Het bedenken, het maken of het eindproduct?

"Ik vind ze alle drie belangrijk, maar oplossingen zoeken voor een probleem vind ik erg leuk. Je komt namelijk altijd barrières tegen. En het breken van zo'n barrière of hindernis geeft me wel voldoening. Er wordt al heel snel gezegd dat iets niet kan. Nou, wanneer iemand dat zegt, inspireert diegene mij wel. Want het kan namelijk wel. Laat je nooit uit het veld slaan.
Uitvinder Zierikzee
Ad Los is altijd druk bezig in zijn schuur © Omroep Zeeland