Familieleden Zeeuwse Turken overleven aardbevingen, maar leven nu op straat: 'Het doet veel pijn'

De zussen van Yücel Yurdem hebben de aardbevingen in Turkije overleefd, maar de angst voor het instorten van hun woningen leeft nog altijd. Daarom leven ze op straat in temperaturen ver onder het vriespunt. De ondernemer, docent en raadslid van de gemeente Middelburg leeft mee met zijn familie. "Het doet echt heel veel pijn."
Yücel Yurdem
Ondanks het vervelende nieuws gaat het werk van Yücel gewoon door © Omroep Zeeland
Slapen kan hij amper door alle beelden vanuit het rampgebied. In zijn geboortestad Batman zijn weinig gebouwen ingestort, maar toch is er angst. Door de bevingen zijn grote scheuren ontstaan, waardoor er kans is op instortingsgevaar.
"Mijn zussen slapen met hun mannen en kinderen in auto's. Ik ben bang dat dat nog wel even kan duren," vertelt Yücel in zijn pizzeria aan de Vlasmarkt. "Het is er ook nu winter, waardoor het in de nacht min vijf graden is."
Yücel Yurdem
Een foto van Yücel Yurdem met zijn familie in Turkije © Omroep Zeeland
Dagelijks heeft hij contact met zijn zussen. Het gaat redelijk goed met ze, maar doordat bewoners niet meer hun woningen in kunnen, missen ze heel veel spullen. Vooral warme kleding, dekens en ander materiaal om de bewoners warm te houden tijdens de koude nachten.

Dankbaar

Ook verwacht Yücel dat het nog enige tijd kan duren voor ze terug kunnen naar hun woningen. "Ze moeten eerst geïnspecteerd worden en dat kan in deze situatie nog lang duren." Toch is hij dankbaar dat alle familieleden het hebben overleefd.
Vanuit de Zeeuwse Turkse gemeenschap zijn de eerste hulpacties al opgestart. Zo werd er vandaag onder meer warme kleding ingezameld op het parkeerterrein bij de Mediamarkt in Middelburg. Ook is Yurdem hoopvol op een financiële bijdrage van zijn gemeente waar hij al raadslid voor is.
"Alles helpt en er zijn mooie initiatieven opgestart. Je hoort hele mooi verhalen en dat doet mij goed."