Nepbrieven verspreid: 'Voor uraniumwinning zullen delen van het dorp ontruimd moeten worden'
In Burgh-Haamstede is vandaag bij verschillende inwoners een nepbrief op de deurmat gevallen. In de brief staat dat de gemeente Schouwen-Duiveland, de provincie en EPZ van plan zijn uranium, de grondstof voor kernenergie, te winnen in het dorp. Volgens de briefschrijver heeft dat grote gevolgen voor de inwoners van Burgh-Haamstede: delen van het dorp zullen onteigend en ontruimd moeten worden.

Omroep Zeeland heeft de nepbrief gemaild gekregen. Volgens de afzender, die zichzelf Ura Nium noemt, zijn er vandaag 3.000 brieven in Burgh-Haamstede verspreid.
Compensatie en informatieavonden
In de brief staat ook dat EPZ de inwoners van Burgh-Haamstede zal compenseren en dat de provincie Zeeland op dit moment kijkt naar de mogelijkheden voor een eventuele wijziging van de omgevings- en milieuwet om zo uraniumwinning mogelijk te maken. Ook zal de gemeente volgens de brief een aantal informatieavonden organiseren.
Volgens de gemeente Schouwen-Duiveland is de brief nep en kunnen inwoners van Burgh-Haamstede de brief negeren. Dat blijkt ook uit de laatste alinea van de brief. Daar staat namelijk het volgende: 'Wees gerust, dit gaat niet echt gebeuren'.
'De brief is niet van ons'
De gemeente Schouwen-Duiveland reageert stellig: "De brief is niet van ons. We gaan zo snel mogelijk op onze sociale mediakanalen en website hier een bericht over plaatsen. We hebben geen idee bij hoeveel mensen de brief uiteindelijk bezorgd is."
Ook bij de provincie zijn berichten binnengekomen van bezorgde bewoners van Burgh-Haamstede. 'Zowel EPZ, gemeente Schouwen-Duiveland als de Provincie Zeeland hebben deze brief niet verzonden. Er is dus geen sprake van het winnen van uranium in Burgh-Haamstede' schrijft de provincie in een informatiebericht op de website.
Een deel uit de nepbrief:
Als bevoegd gezag vinden we het wel noodzakelijk u middels deze brief vast te informeren over een aantal mogelijke gevolgen:
- Ruimtelijk beslag: Uit de eerste, voorlopige informatie die ons ter beschikking is gesteld, blijkt dat uraniummijnbouw grote ruimtelijke consequenties heeft. Om 50 gram bruikbaar uranium te winnen moet er 1.000 kilo erts uit de grond worden gehaald en bewerkt. Bovendien bevinden de Uraniumvoorraden zich op enkele tientallen meters diepte. Een eventuele mijn zal dan ook al gauw enkele kilometers in doorsnede zijn en enkele honderden meters diep. Dit betekent dat er mogelijkerwijs delen van het dorp onteigend en ontruimd zullen worden.
- Gezondheid: Uranium is radioactief. Eventuele winning zal onder de strengst denkbare condities plaatsvinden maar het is onvermijdelijk dat erts-afval in aanzienlijke hoeveelheden - in afwachting van opslag bij COVRA in Vlissingen - naast de mijn tijdelijk bewaard wordt. Dit erts-afval is licht radioactief en moet volgens de geldende normen als zodanig behandeld worden.
Wees gerust; dit gaat niet echt gebeuren. We gaan voor het goedkoopste uranium en dat halen we uit Niger of Kazachstan. De dorpen zullen dáár verdwijnen en het radioactieve mijnafval zal dáár blijven. Wie daar leeft... heeft pech. Energieonafankelijk worden klinkt leuk, maar niet als we er te veel last van hebben.