Hulpacties voor Turkije en Syrië komen op gang: 'Ik voel me hulpeloos, ik zou willen dat ik meer kon doen'

Op verschillende plaatsen in de provincie ontstaan inzamelingsacties voor slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Veel Zeeuwen met een Turkse of Syrische achtergrond hebben familie of bekenden in getroffen gebieden, maar ook anderen willen graag bijdragen. "Ik voel me hulpeloos, ik zou willen dat ik meer kon doen."
Inzamelingsactie Middelburg
Onder meer in Middelburg werden spullen ingezameld © Omroep Zeeland
Op een parkeerterrein in Middelburg werd vanmiddag een busje volgeladen met vuilniszakken, allemaal vol met spullen die richting Turkije gaan.
Volkan Subatan bracht een aantal zakken met winterkleding. De Middelburger heeft familie in het getroffen gebied in Turkije. "Gelukkig is iedereen ongedeerd, maar ze hebben wel veel verloren. Hun huizen zijn ingestort, het is daar een grote chaos."

Hulpeloos

Hij is kapot van wat er is gebeurd. "Wat ik hier kan doen is minimaal, ik voel me nog steeds hulpeloos", zegt hij. "Ik zou willen dat ik meer kon doen."
Veel inwoners van Rilland en omgeving geven gehoor aan een oproep om goederen in het naburige Bergen op Zoom in te leveren. "Het is een gecoördineerde actie vanuit de koepelorganisatie van Turkse moskeeën in Nederland", zegt Alperen Yilmaz. De 22-jarige is raadslid in Brabant en heeft nog dezelfde dag het initiatief genomen de inzameling op te zetten - en coördineert de inzamelingen vanuit oostelijk Zeeland. De auto's en busjes rijden af en aan voor het inzamelgebouw. Volkan Özturk is één van de mensen die langs komt om thermische winterkleding te brengen. "Daar is behoefte aan", zegt hij. De kleding had hij niet in huis, hij heeft ze in de winkel gekocht.
"Woensdag brengen we het naar het vliegveld Eindhoven en gaan de goederen mee met Turkish Airlines." Inmiddels is een lid van de Turkse gemeenschap al met het vliegtuig vertrokken, hij is vooruit gereisd. Yilmaz hoopt woensdag met hem contact te hebben, "maar de verbindingen zijn erg slecht. De volledige infrastructuur is weggeslagen."

'Het minste wat ik kan doen'

In Terneuzen zamelen Celal Kaya (22) en Cihan Keten (28) zoveel mogelijk spullen in voor de slachtoffers. Samen met een aantal vrienden brengen ze verzamelde dekens, knuffels en andere benodigdheden vervolgens naar een groter verzamelpunt in Rotterdam. "Ik denk dat de spullen met een vrachtwagen over vier of vijf dagen bij de mensen zijn die het nodig hebben."
De mensheid komt zo toch weer een beetje dichter bij elkaar.
Celal Kaya
"Het minste wat ik kan doen is proberen te helpen. Dat doen we nu door mensen op te roepen om te geven wat ze kunnen missen", zegt Kaya. Hij heeft een aantal vrienden in het getroffen gebied. "Zij hebben familieleden die serieus slachtoffer zijn geworden", zegt hij. De 22-jarige is blij dat er niet alleen mensen met een Turkse achtergrond bijdragen aan de actie. "We zien mensen van allerlei culturen. Dat is heel mooi om te zien. De mensheid komt zo toch weer een beetje dichter bij elkaar."
Inzamelingsactie Terneuzen
Inzamelingsactie in Terneuzen © GO-RTV
In Terneuzen worden er ook spullen ingezameld door de moskee.

Praktisch

Ook Conny den Heijer uit Oost-Souburg is in actie gekomen. Toen ze de beelden zag, dacht ze: aan de slag. "Ik denk dan gelijk heel praktisch: wat kun je doen? Zorgen dat daar spullen komen, die echt nodig zijn, nu gelijk."
Ze deed een oproep op Facebook en massaal stroomden de reacties binnen. "Ik had al eerder spullen ingezameld voor Oekraïne, dus ik had al een netwerk. Mensen weten inmiddels al wel dat ik dat doe." Dus ging het snel. "Binnen een uur had ik mijn auto vol met spullen en die heb ik naar een inzamelpunt op de Oude Veerseweg in Middelburg gebracht. Dat heb ik nog twee keer gedaan, ik ben ook nog twee keer naar Vlissingen gereden met spullen."
Spullen voor turkije syrie
Conny den Heijer uit Oost-Souburg heeft al twee busjes volgeladen en is op zoek naar een nieuwe opslagruimte voor alle ingezamelde spullen © Conny Den Heijer
"Er is gebrek aan babyvoeding, maar ook warme kleding voor baby's tot bejaarden", zegt Den Heijer. "Ook alles wat warm is en waar je lekker op kunt liggen. Die mensen zijn in hun pyjama naar buiten gegaan en het is daar hartstikke koud."

Goed gevoel

"Ik vind het fantastisch dat ik op deze manier kan bijdragen", zegt Den Heijer. "Ik weet dat we middenin verschillende crises zitten, maar je ziet toch dat mensen - vaak zelfs minder bedeelden - zeggen: jeetje, wat een ellende. Ik wil iets doen. En wie geen spullen heeft, kan altijd financieel bijdragen."
Wie dit weekend nog spullen wil inleveren, kan aanstaande zaterdag terecht bij AnA Consultancy in Middelburg. Kleding, dekens en verwarmingsapparatuur kunnen ingeleverd worden in Poortershove.
Zamel jij ook spullen in voor slachtoffers in Turkije en Syrië? Laat het ons weten door te mailen naar nieuws@omroepzeeland.nl of stuur een berichtje via WhatsApp naar 06 53 289 868.