Waterschap roept op: spoel geen medicijnresten door de wc

Medicijnresten uit het afvalwater halen is nu nog een grote uitdaging voor het waterschap. Omdat medicijnresten via de ontlasting en urine van gebruikers in het afvalwater terechtkomen, komen de stoffen ook in de natuur. Bovendien spoelen mensen regelmatig oude medicijnen door de wc.
Een van de zuiveringsinstallaties van het waterschap bij Ritthem
Een van de zuiveringsinstallaties van het waterschap bij Ritthem © Omroep Zeeland
Voor dat laatste heeft waterschapsbestuurder Gert van Kralingen geen goed woord over. Hij roept mensen op dat niet meer te doen en oude medicijnen naar de apotheek te brengen, zodat het goed kan worden afgevoerd. "Het is al jaren de vraag hoe we medicijnresten en andere kleine deeltjes uit het water halen en hoe we dat probleem oplossen."
En dat is niet het enige. Ook de industrie loost kleine deeltjes via het afvalwater. Van Kralingen hoopt dat dat stopt, want nu voelt het volgens hem als dweilen met de kraan open.
Gert van Kralingen, bestuurder van waterschap Scheldestromen
Gert van Kralingen, bestuurder van waterschap Scheldestromen © Omroep Zeeland
De installatie in Ritthem zuivert afvalwater niet op medicijnresten of kleine stofjes. "Dat houdt in dat we met investeringen aan de slag moeten. Er draait nu ook een proef hier om te kijken wat werkt."
Hoewel de ultieme oplossing nog niet is gevonden, nuanceert Van Kralingen de verontreiniging ook: "Het is een probleem dat je niet wilt hebben, maar aan de andere kant is het in Zeeland een minder groot probleem omdat hier ook op de Ooster- en Westerschelde wordt geloosd. Dan gaat het enorm verdund het oppervlaktewater in. In dat opzicht hebben de waterschappen in het oosten van het land het moeilijker."