Zeeland helpt Turkije en Syrië: hier komen Zeeuwen in actie

Zeeuwen zetten zich in om spullen te verzamelen voor de slachtoffers van de zware aardbeving in Turkije en Syrië deze week. Ook meerdere gemeenten doneren geld aan Giro 555; één euro per inwoner. In dit artikel vind je hoe en waar Zeeuwen zich inzetten voor Turkije en Syrië.
Houd jij ook een inzamelactie of weet jij dat er in jouw buurt een inzamelactie gehouden wordt en staat deze nog niet op de kaart? Laat het ons dan weten via dit mailadres: nieuws@omroepzeeland.nl of app naar 0653289868. Zie je het kaartje niet? Klik dan HIER.
Een zware aardbeving richtte enorme schade aan in Turkije en Syrië. Het dodental is opgelopen tot boven de 40.000 en die teller loopt nog steeds. Ook vielen er tienduizenden gewonden.

Veel Zeeuwen met familie in Turkije of Syrië

Veel Zeeuwen met een Turkse of Syrische achtergrond hebben familie of bekenden in getroffen gebieden. Zij zetten zich allemaal in voor de mensen in getroffen gebieden, maar ook anderen willen graag bijdragen. Op een parkeerterrein in Middelburg werd deze week bijvoorbeeld een busje volgeladen met vuilniszakken, allemaal vol met spullen die richting Turkije gaan.
Zeeland in actie voor Turkije en Syrië: dit doen Zeeuwen om te helpen
Zeeland in actie voor Turkije en Syrië: dit doen Zeeuwen om te helpen © ANP
Ook meerdere gemeenten dragen hun steentje bij. Zo geeft de gemeenteraad van Reimerswaal 23.400 euro voor hulp aan het aardbevingsgebied in Turkije en Syrië. Dat is één euro per inwoner. "We kunnen het missen en we vinden het belangrijk door de mensen te steunen die daar wonen en getroffen zijn", zegt raadslid Olaf Buteijn, die een motie indiende. "Het minste wat je kan doen is financieel een steentje bij te dragen."
Terneuzen maakt hetzelfde bedrag per inwoner over. Dat komt neer op een bedrag van ruim 55.000 euro. "We denken aan de slachtoffers van deze dramatische gebeurtenis en leven mee met hun families, vrienden en kennissen", zegt burgemeester Erik van Merrienboer. "Ook inwoners uit onze gemeente die in angst en onzekerheid leven, wensen wij veel sterkte toe."
De gemeente Veere liet weten de vlag tot maandag halfstok te hangen, uit medeleven met de slachtoffers en nabestaanden.