Dit nieuwe schip vaart jaarlijks honderden kilometers langs de Zeeuwse kust

Het nieuwe peilvaartuig van het Waterschap Scheldestromen wordt vandaag gedoopt. De Meermin IV volgt na zo'n 40 jaar de Meermin III op. De nieuwe meermin is langer, zwaarder en iets breder dan haar voorganger.
De Meermin IV voert peilingen onder water uit
Met de peilboot - die zo'n 2,5 miljoen euro heeft gekost - worden de vooroevers aan de kust geïnspecteerd en in kaart gebracht. "Onder de boot zitten een paar grote fototoestellen die een driedimensionaal beeld opnemen. Je ziet de hoogte, de breedte en de diepte van de vooroever onder water. De mensen in de kajuit kunnen dan zien waar de situatie is veranderd ten opzichte van het vorige jaar", legt dijkgraaf Toine Poppelaars uit. Zo kan worden gezien hoe de dijk zich onder water gedraagt.

Anticiperen

De apparatuur is uit de vorige boot overgezet in deze nieuwe boot want die was nog up-to-date. Met die apparatuur ziet het waterschap bijvoorbeeld scheepswrakken of oevers waar minder zand is dan het jaar ervoor. "Daar kunnen we dan op anticiperen en het zo snel mogelijk herstellen", vertelt Poppelaars.
Leon Schreur, Toine Poppelaars en Aren van Wezel voor de Meermin IV
Leon Schreur, Toine Poppelaars en Aren van Wezel voor de Meermin IV © Omroep Zeeland
De boot vaart het hele jaar door en inspecteert zo'n 450 kilometer aan bodem. Niet alleen aan de kust, maar ook langs de Oosterschelde en de Westerschelde: "Waarvan elke 100 meter een meting moet worden verricht."

Ruimer

Leon Schreur is schipper op het peilvaartuig: "Het is een stuk ruimer. De vorige was smaller en korter waardoor we minder werkruimte hadden. Het vaart wel iets anders dan de vorige omdat hij zwaarder is."
De Meermin IV, peilvaartuig, peilschip, Waterschap Scheldestromen
De Meermin IV © Omroep Zeeland
Aren van Wezel is al bijna veertig jaar hydrograaf op het schip. Hij voert de metingen uit en is blij dat er nu een nieuw schip is: "Ik ben best wel trots." Hij kan niet wachten om met het schip te varen. Over twee weken zullen Aren en Leon vertrekken met 'hun' Meermin IV.
Aren van Wezel en Leon Schreur
Aren van Wezel en Leon Schreur © Omroep Zeeland