Geen gezondheidsrisico’s door PFAS bij zwemlocaties in de Westerschelde

Er zijn geen gezondheidsrisico's vanwege PFAS bij zwemlocaties in de Westerschelde. Dat concluderen de provincie Zeeland en GGD Zeeland naar aanleiding van extra metingen die Rijkswaterstaat het afgelopen jaar heeft gedaan.
De Westerschelde bij Waarde
De Westerschelde bij Waarde © Ria Overbeeke
Rijkswaterstaat heeft vorig jaar metingen gedaan bij de zwemlocaties Perkpolder, Baarland en Vlissingen. De waardes op deze locaties vielen allemaal lager uit dan de metingen van Schaar van Ouden Doel, waar de hoogste waardes werden gemeten. GGD Zeeland en de provincie Zeeland verwachten daarom dat er geen gezondheidsrisico's zijn bij het zwemmen in de Westerschelde.
Wat is PFAS?
PFAS is een verzamelnaam voor poly- en perfluoralkylstoffen. De stoffen worden onder meer gebruikt in blusschuim, antiaanbaklagen voor pannen en ook waterafstotende bescherming voor kleding. PFAS is schadelijk voor de gezondheid en het milieu. De stoffen worden niet goed afgebroken door de natuur en het menselijk lichaam. Daardoor kunnen de stoffen zich ophopen in het lichaam en kunnen ze de werking van het immuunsysteem verminderen.
"Het onderzoek wijst uit dat we gewoon verantwoord kunnen zwemmen op de aangegeven zwemwaterlocaties", vat gedeputeerde Dick van der Velde het samen. "En dat we eigenlijk wat minder concentratie van PFAS aantreffen dan in de vorige onderzoeken."

Vraagtekens bij eerdere metingen

Vorig jaar werd door een aantal partijen in provinciale Staten vraagtekens gezet bij de metingen die waren gebruikt voor het adviesrapport. Zo werd er gebruik gemaakt van negen metingen bij Waarde in november 2020 en een aantal metingen bij de Schaar van Ouden Doel. De provincie Zeeland stelde toen dat dit de enige manier was om voor het zwemseizoen, dat begon op 1 mei, antwoord te krijgen op de vraag of je kan veilig zwemmen in de Westerschelde.
Strand Vlissingen, water, zwemmen, zee
Zwemmen bij Vlissingen is veilig © Anne-Marie van Iersel
Rijkswaterstaat voert in 2023 geen PFAS-metingen meer uit op de zwemlocaties. Wel zal Rijkswaterstaat maandelijks metingen doen bij Schaar van Ouden Doel, Hansweert en Vlissingen. Als die waardes hoger uitvallen dan voorgaande jaren, worden extra metingen uitgevoerd op de zwemlocaties.

Zwemmen op officiële locaties

Wel raadt Rijkswaterstaat aan om op alleen officiële zwemlocaties in het water te springen. Daar houdt de overheid namelijk de waterkwaliteit en de fysieke veiligheid in de gaten.
De gedeputeerde is opgelucht over de resultaten van het afgelopen onderzoek. "Ik ben blij dat we op die zwemwaterlocaties kunnen zwemmen", zegt Van der Velde. "Opgelucht in algemene zin ben ik pas als alle PFAS uit de Westerschelde verdwenen is."