Erik rijdt in oude wagen over bergtoppen en gladde wegen in Noorwegen

Met een oude auto over besneeuwde en gladde wegen rijden in Noorwegen. In een antiek Renaultje doet Erik van Hengel uit Oostburg mee aan de Cold Classic Car Experience. Hij rijdt de komende dagen over de Noorse wegen.
Erik van Hengel bij zijn oude auto in Noorwegen
Erik van Hengel bij zijn oude auto in Noorwegen © Ellen Contant
In de groene Renault 4 uit 1985 doet Erik van Hengel voor de vijfde keer mee aan de reis. "Het is een rit die is ontstaan door liefhebbers voor auto's. Een dag lang 300 kilometer rijden en in de avond weer terug naar een hotel en met elkaar de dag bespreken. Het is geen race, maar vooral gezelligheid", vertelt Van Hengel uit Noorwegen.

Autofanaten

Dat de Zeeuw voor een landschap in Noorwegen heeft gekozen is voor hem vrij duidelijk. "Nederland is best vlak en hier heb je bergen. En gegarandeerd sneeuw. Noren zijn ook grote autofanaten en zij vinden dit fantastisch. Wij zelf vinden het ook fanatisch omdat het een prachtig landschap is."
Naast gezelligheid is er zeker ook een uitdaging voor de rijders, want de wegen worden niet gestrooid als het sneeuwt, zoals bij ons. "Er ligt zand of kiezel en soms helemaal niets."
Cold Classic Car Experience
De auto moet van voor 1990 zijn om mee te mogen doen aan de Cold Classic Car Experience © Ellen Contant
De wagens moeten ouder zijn dan 1990 om deel te nemen aan het Noorse avontuur. Van Hengel rijdt samen met een vriend uit Friesland. "Het is een Zeeuws Fries feestje."
Het leuke aan de rit is de onzekerheid over de bejaarde auto. "Gaat de auto het volhouden of zal er een storing zijn? We proberen de auto altijd te fixen of we bellen gewoon ANWB", zegt hij lachend. En de mannen hebben ook eigen onderdelen mee zoals een dynamo en winterbanden. "Als er echte grote dingen gebeuren zoals de motor die kapot gaat, ja dan heb je pech."