Kermis Vlissingen keert terug op en om het Bellamypark

De Vlissingse kermis keert dit jaar terug op en om het Bellamypark. Daarmee lijkt de verhuizing in 2022 naar het Scheldekwartier een eenmalige gebeurtenis te zijn geweest.
Kermis op het Bellamypark in Vlissingen
Kermis op het Bellamypark in Vlissingen © Jan Gunter
Vorig jaar besloot Vlissingen op proef de kermis te verplaatsen van het Bellamypark naar de Jan Weugkade in het Scheldekwartier. Op dat besluit kwamen diverse reacties vanuit de Vlissingse samenleving. Er waren voor- en tegenstanders.
De gemeente zegde toe een enquête te houden en op basis hiervan te beslissen over de locatie in 2023. Het onderzoek werd gehouden onder bezoekers van de kermis, bewoners en ondernemers op en om het Bellamypark en de Jan Weugkade en kermisexploitanten.
Kermis
Vlissingse kermis keert terug naar Bellamypark © Leo Stroo
Dat onderzoek ligt er nu en de resultaten liegen er niet om. Onder bezoekers, exploitanten en bewoners en ondernemers toonde 58 procent zich ontevreden tot zeer ontevreden over de nieuwe locatie.
72 procent vindt de nieuwe kermislocatie ongeschikt, 82 procent ziet de kermis weer liever op het Bellamypark. De nieuwe locatie leidde in slechts 5 procent tot extra omzet bij de ondernemers, op het Bellamypark was dat nog 35 procent.

Overlast

De onderzoekers vroegen de bewoners en de ondernemers naar de overlast die het evenement veroorzaakte. Op het Bellamypark gaf 27 procent aan overlast te ervaren, in het Scheldekwartier was dat bijna 60 procent. Een opmerkelijk verschil, waarover de onderzoekers schrijven: "Dit kan te maken met het feit dat de Jan Weugkade verser in het geheugen zit, maar alsnog is het verschil significant."
De kermis op het Scheldekwartier
De kermis op het Scheldekwartier © Hans Huvers
Bij de bezoekers van de kermis was 56 procent positief over het Scheldekwartier, zij prezen de ruimere opzet op de nieuwe locatie. Degenen die negatief waren (44 procent) misten de sfeer en de horeca van het Bellamypark.
Van de kermisexploitanten vond 85 procent de Jan Weugkade als locatie geschikt. Toch gaf maar 17 procent de voorkeur aan deze locatie tegen 53 procent het Bellamypark.
De kermis in Vlissingen wordt dit jaar gehouden van vrijdag 14 juli tot en met 23 juli.
Dit is een bericht van WFM96.