Tineke's woning is gratis onder handen genomen door Isolatieteam Zeeland: 'Het is fijn dat er iemand met je meekijkt'

De woning van Tineke Esseling werd vandaag als eerste in de gemeente Hulst onder handen genomen door het Isolatieteam Zeeland. Dat team helpt woningeigenaren in elf Zeeuwse gemeenten om op simpele manieren hun huis te verduurzamen. En het is nog gratis ook.
Tineke Esseling
Tineke Esseling is blij met de hulp in haar woning © Omroep Zeeland
"Mijn huis was aangemerkt omdat het een vrij lage isolatiewaarde heeft", vertelt Esseling. Daarom ontving ze een brief van de gemeente Hulst of ze mee wilde doen aan de proef van Isolatieteam Zeeland. En vandaag is het zover: twee mannen van Simons Bouwgroep staan op de stoep om de woning van Esseling onder de loep te nemen. Ze concluderen dat er inderdaad wat kleine ingrepen gedaan kunnen worden, zoals folie achter de radiatoren, een gordijn ophangen voor de voordeur en het afstellen van de achterdeur, waardoor die minder tocht doorlaat.

Zo gezegd, zo gedaan

"Het is een beetje open deuren intrappen, maar het helpt wel echt dat er iemand met je meekijkt", vindt Esseling. Ze is dan ook blij met het project: "Het kost me sowieso niks dus ik zag geen reden om niet op z'n minst in gesprek te gaan." Maar het blijft niet bij een gesprek. De adviezen van het bouwbedrijf worden gelijk uitgevoerd. Folie wordt achter de radiatoren geplakt, gordijnrails worden opgehangen bij de voordeur en de achterdeur wordt netjes afgesteld.
isolatieteam zeeland
Folie achter de radiatoren voorkomt dat er veel warmte verloren gaat © Omroep Zeeland
Esseling hoopt natuurlijk dat de maatregelen invloed zullen hebben op de energierekening. "Alle kleine beetjes helpen", zegt ze. "Maar ook wat het milieu betreft is het gewoon interessant om minder te verbruiken."

Isolatieteam Zeeland

Woningen met energielabel E, F en G kunnen gratis profiteren van het Isolatieteam Zeeland. In de gemeenten Hulst en Reimerswaal is de proef al van start. De komende tijd spreidt het project zich uit over de andere gemeenten (alleen Middelburg en Schouwen-Duiveland doen niet mee, daar lopen andere projecten voor verduurzaming).
Wie in aanmerking komt om mee te doen krijgt een brief in de bus met een uitnodiging om een afspraak te maken met het Isolatieteam. Er wordt met vijf lokale bouwbedrijven gewerkt, die langskomen om de woningen te keuren en kleine energiebesparende maatregelen uit te voeren. Het gaat om ingrepen zoals het plaatsen van tochtstrippen, een brievenbusborstel, maar ook bijvoorbeeld het isoleren van leidingen.
Het project wordt gefinancierd door de overheid als onderdeel van het landelijk klimaatakkoord. Daarmee wordt ingezet op energiebesparing om de CO2-uitstoot te verlagen. Voor het advies en voor de ingrepen hoeven deelnemers niet te betalen.
Het Isolatieteam kan vijfhonderd woningen aanpakken. Op dit moment hebben zo'n driehonderd woningeigenaren zich ingeschreven om mee te doen met de proef. Als de proef naar tevredenheid verloopt, wordt er gekeken naar een volgende ronde.
Beluister het gesprek met Tineke, projectmanager Tonny Drijkdijk en wethouder Gino de Pauw